Sa stavom

radoholičarka, usamljena žena...

Maknite ove seksističke trope iz božićnih filmova

Maknite ove seksističke trope iz božićnih filmova

Vrijeme je da porazgovaramo o božićnim filmovima. Pružaju nam zabavu za vrijeme blagdanske sezone, za što smo zahvalne/i, ali nešto se ipak treba promijeniti, točnije ovi seksistički tropi moraju otići i više se nikad ne vratiti. Tropi božićnih filmova su upravo ono što čini božićne filmove. Ako prođu dva sata i niti jedan škrtac nije pretvoren u fanatika blagdana, onda to nije pravi božićni film. Naravno, ne trebamo sve trope prenijeti u novo tisućljeće.

Žene u božićnim filmovima spadaju u samo dvije kategorije: majke ili single žene željne ljubavi – ponekad su u obje kategorije (single mame). Jasno da nema ničeg lošeg u majkama ili single ženama, ali je iscrpljujuće da su žene svedene na jednu od te dvije kategorije u božićnim filmovima. Nadalje, to znači da im se prioriteti u blagdansko doba vrte oko jedne stvari: djece i ljubavnog života (ovo vodi u trop radoholičarke o čemu ćemo kasnije). Vrijeme je da božićni filmovi dobiju novu perspektivu o ženskim likovima, a izbjegavanje navedenih tropa bio bi dobar početak.

Trop radoholičarke

Zašto su žene koje stavljaju svoju karijeru na prvo mjesto uvijek prikazane kao Grinch u božićnim filmovima? To su žene koje prisiljavaju sve da ostanu u uredu do kasno i rade za vrijeme blagdana ili one koje se više brinu o ispunjavanju roka umjesto provođenju vremena sa svojom obitelji. U filmu Christmas Cupid, ta žena je Sloane (Christina Milian), mlada žena koja je tako usredotočena na svoju karijeru, da je očito zaboravila značenje ljubavi. Film Santa Baby je također koristio ovaj trop, tako da je posao glavnu protagonistkinju Mary doslovno zadržao da ne vidi Djeda Mraza (njezinog oca).

Međutim, sve te loše uobičajene radnje bolje su od toga kada film prisiljava ženu radnicu da izgubi svoj posao kako bi pronašla smisao Božića, kao što je The Christmas Pageant or Lifetime’s 12 Men of Christmas, u kojem žena izgubi svoj posao na Manhattanu i mora se preseliti u Montanu. Tek nakon što izgubi svoj posao, naći će pravo značenje Božića… i muškarca koji će je grijati tijekom zimskih večeri.

Trop “sve što želim za Božić” je muškarac

Govoreći o filmu 12 Men of Christmas, postoji još jedan trop božićnog filma koji mora nestati, a to je “sve što želim za Božić” je muškarac. On govori sam za sebe, ali ako se pitate na što mislim, pogledajte film 12 Dates of Christmas, gdje junakinja proživljava iznova Badnju večer sve dok ne pronađe pravu ljubav. Ona je doslovno zatvorenica vremena i jedini izlaz joj je pronaći muškarca kojeg voli i koji nju voli. Zašto?

Trop božićnog makeovera

Da, lude kovrče Melisse Joan Hart na početku filma Holiday in handcuffs su užasne, no, je li njezina božićna preobrazba doista neophodna? Kako nošenje pulovera toplih boja i ravna kosa simboliziraju pronalaženje ljubavi na Božić?

Trop perfekcionistkinje

Kada bi božićni filmovi bili poput pravog života, 80 posto žena bilo bi opterećeno izborom boje šljokica za drvce. Proširenje tropa radoholičarke, trop perfekcionistkinje je kada ženski lik ima poriv radoholičarke, ali ga prenosi u blagdansko veselje, poput natjecanja u pjevanju u filmu The Mistle-Tones ili  Christmas List.

Bez sumnje, malo je vjerojatno da će tropi božićnih filmova ikada zaista nestati. No, ako se moraju upotrijebiti, nadajmo se da će barem biti izvedeni s malo više kreativnosti u filmovima koji dolaze.

Prevela i prilagodila Mia Vodopija