Sa stavom

NU2

Ne stane na Stup srama, pa ćemo ovako

Ne stane na Stup srama, pa ćemo ovako

Za sve one koji/e su propustili/e ovotjedno izdanje Nedjeljom u 2 evo što o seksualnom nasilju kaže Aleksandar Stanković. Koliko se informirao o temi prije emitiranja, ostavit ćemo vam na prosudbu. (izvor: Nedjeljom u 2 s Jelenom Veljačom, 20.10.2019.):

“Malo miješamo nasilje nad ženama s ovim zbog čega ste vi prosvjedovali.” kaže Stanković koji ili ne vidi poveznicu ili smatra da silovanje ne spada u oblik nasilja.

——————

Nakon Veljačinog govora o ekonomskom nasilju kao podzastupljenom u kontekstu govora o nasilju te potrebi za osiguravanjem veće ekonomske samostalnosti žena između ostalog putem neoporezivanja nekretnina što bi ženama olakšalo odlazak od nasilnika, Stanković se pita: “Je li to diskriminacija muškaraca?”

————-

Nastojeći se ograditi tvrdnjom da njemu ‘osobno ne smeta’, Stanković se osvrće na komentare s društvenih mreža, i pita: Treba li onaj tko se bori protiv nasilja nad ženama pokazivati guzu na Instagramu?

Ovdje se slažemo s Veljačinom replikom: Instagram i služi tome da se komentiraju slike, ali ne u Nedjeljom u 2. (…) Ako je netko iz slike s ljetovanja s djetetom u Indoneziji prvo vidio ‘guzu’, to više govori o njemu, nego osobi koja je to slikala.

——————-

Zašto si je bogata, priznata i afirmirana glumica dozvolila da ju zlostavlja jedan producent, da o tome šuti 14 godina I da na kraju krajeva glumi u tom filmu? Meni to ne zvuči uvjerljivo konstatira Stanković nakon Veljačinog navođenja slučaja Salme Hayek kao žrtve Harveya Weinsteina u kontekstu #metoo pokreta.

“‘Meni to ne zvuči uvjerljivo’, izjava je koja se često čuje kad se govori o seksualnom nasilju. Vi sekundarno viktimizirate Salmu Hayek”, odgovara Veljača.

No Stanković i dalje tvrdi: “Neka mi kažu što god hoće, ja pokušavam zdravorazumski razmišljati. Da mene netko zlostavlja, ja bih iz tog zlostavljanja pokušao izaći.”

“Vi ste bijeli, heteroseksualni muškarac na poziciji moći. Vi ne razumijete da žena i muškarac na istoj poziciji moći i dalje nisu ravnopravni. To je ono što feminizam pokušava već jako dugo reći.” (…) “Ne postoji idealna žrtva. Seksualno nasilje se ne događa u diskursu koji mi poznajemo. Ono nije logično.”, navodi Veljača budući da se Stanković očito nije potrudio pretjerano se informirati ni o temi ni o feminizmu prije emisije.

——————-

“Za moćne žene nema opravdanja [da ne prijavljuju nasilje]” tvrdi uporno Stanković.

“Žene žrtve silovanja imaju pravo prijaviti nasilje kad god one to žele i ni minute ni sekunde prije. Žene koje krenu u taj process prije nego što budu spremne mogu završiti fatalno.” odgovara Veljača.

——————-

Ima li jasne razlike između seksualnog udvaranja i uznemiravanja? pita se Stanković.

Ovim putem molimo sve muškarce koji tu razliku ne znaju ocijeniti da se suzdrže od daljnjih pokušaja udvaranja dok isto ne nauče.

 

Budući da je teško sve problematične trenutke izdvojiti i u potpunosti dočarati neprimjerenu atmosferu emisije, uključujemo i link na čitavu EPIZODU.