Sa stavom

Pjesma za žene koje su pobacile

‘Odabrala sam život – svoj vlastiti’

‘Odabrala sam život – svoj vlastiti’

Pogledala sam ovaj video od početka do kraja pet puta. Željela sam biti sigurna da shvaćam svaku pojedinu riječ, metaforu, emociju u priči koju dijeli ova žena. Zato što to nije samo njena priča. To je priča nebrojenih žena koje su donijele kompliciranu odluku za vlastite živote temeljenu na kompliciranim faktorima. Odluku koja je rezultirala kompliciranim posljedicama. Jedino što sa sigurnošću znam nakon pomnog gledanja jest to što posljedice ovakve priče više nikada ne bi trebale biti – šutnja ili sram.

Upoznajte Sonyu Renee. Sonya je odlučila napisati ovu pjesmu posvećenu svim ženama koje su živjele obavijene samotnim sramom zbog odluke da pobace. To je pjesma za mnoge žene. Prema Guttmacher Institutu, 4 od 10 neplaniranih trudnoća završi pobačajem. U 2011., broj pobačaja godišnje popeo se preko brojke od 1 milijuna. Neke procjene čak govore u prilog tvrdnji da 1 od 3 žene za vrijeme života abortira. Sudeći prema tome, Sonya zasigurno nije sama.

Sonya zna što znači biti smatranom čudovištem, ubojicom, sebičnom… Zna što znači biti nazivana svim ostalim nazivima kojima ljudi zasipaju žene poput nje.

I zbog toga ona iznosi svoju priču. Priču od devetnaestogodišnjoj djevojci, trudnoj s tinejdžerom, s budućnosti koja tek nadolazi. Tinejdžerska trudnoća i majčinstvo sa sobom povlače značajne ekonomske i socijalne posljedice. Zbog toga je Sonya, kao i većina žena, vagala emocionalne posljedice svoje odluke, no i one realne, vidljive – posljedice po njeno obrazovanje, njen profesionalni život. Njen život u cjelini.

Na kraju, ona zaključuje i jasno iznosi svoju tezu. Čak iako je donijela odluku da pobaci, ona je svejedno odabrala život. Svoj vlastiti. I tog izbora se neće sramiti.

Pisane riječi ipak ne dočaravaju i ne odražavaju njenu strastvenost. Njena pjesma je hrabra, snažna, a takva je i Sonya sama. Svakako poslušajte njenu priču.

Prevela i prilagodila Ines Mihić