Sa stavom

Moderan lov na vještice

Opake vještice ljevice: kratka povijest

Opake vještice ljevice: kratka povijest

Pinterest

Za mnoge je vještica simbol ženske moći. Utjelovljujući strah od žene nepokorene patrijarhatom, ona je također simbol progona žena budući da su one za koje se smatralo da su vještice suočavane s izopćavanjem, mučenjem i smrću još od ranog novog vijeka.

U vrijeme kad sve više milenijskih žena pokazuje zanimanje za vještičarenje proučavanjem tarota, herbalizma i praćenjem mjesečevih mijena, termin “vještica” se ponovno počeo upotrebljavati kao pogrdan epitet. Tijekom najmizoginijeg predizbornog razdoblja do danas, lov na vještice je ponovno uskrsnuo u novom, izopačenom zanosu. Hillary Clinton, demokratska predsjednička kandidatkinja, bivša državna tajnica, senatorica New Yorka i bivša prva dama SAD-a je jedna od vještica koje trebaju biti žrtvovane. Na meti zbog svojeg roda, osobnosti i političkog djelovanja, desetljećima je nazivana vješticom.

Ipak, ovo nije prvo pojavljivanje vještica u politici.

Za razumijevanje transformacije vještice iz Sotonine sluškinje u aktivistički pokretač – i natrag – potrebno je zaviriti u početak femiminističkog pokreta kad su žene tražile neki lik koji bi bio simbol njihove borbe.  

Zamislite ovo: Dobra vještica Glinda u haljini od ružičastog tila s blještavom krunom na glavi.

{slika}

Ona pozdravlja uplašenu Dorothy iz Kansasa prilikom dolaska Oz. U ruci graciozno drži čarobni štapić svakim pokretom izazivajući šuštanje svojih napuhanih rukava i voluminozne podsuknje. Majčinski nastrojena, mekanog glasa, utjelovljenje je klasičnih ženstvenih karakteristika.

“Jesi li ti dobra ili zla vještica?”, upitala je Dorothy pogledavajući Tota.

Vodeći se stereotipom vještica koji je nastao još za vrijeme europskih lovova na vještice, gdje je većina optuženih bila starija od 40 godina, Dorothy odgovara kako ona ne može biti vještica jer su vještice “stare i ružne”. Munchkinsi se nasmijaše na taj naivan odgovor.

Glinda je jedna od prvih eksplicitno “dobrih” vještica prikazanih u popularnim medijima, prvo u knjizi L. Franka Bauma Čudesan čarobnjak iz Oza (1900), kasnije i u filmskoj adaptaciji MGM-a, Čarobnjak iz Oza (1939). Neki će biti zaprepašteni činjenicom da je Glinda, a ne njena uvrnuta blizanka zelenog lica, inspirirana feministkinjom i pionirkom sufražetkinja Matildom Joslyn Gage.

Kao jedna od najradikalnijih sufražetkinja 19. stoljeća, ona je bila abolicionistkinja koja je navodno ponudila svoju kuću Undergorund Railroad mreži, zagovarateljica za žensko pravo glasa i glasna protivnica tajnih sporazuma između države i crkve. Ona je također i autorica knjige Žena, crkva i država (1893), u kojoj progovara o rasprostranjenoj patrijarhalnoj moći.

U ovoj radikalnoj knjizi Gage donosi opširnu raspravu o europskim suđenjima protiv vještica i kršćanskoj mizoginiji, humanizirajući progonjene vještice te pružajući inspiraciju Baumu za lik Glinde u Čudesnom čarobnjaku iz Oza.

Prije nego što je preuzimanje jezika i stigmatiziranih figura viđeno kao aktivistički alat, Gage je preispitivala nasljedstvo vještica aktivno radeći na promjeni percepcije vještičje uloge kroz povijest. Po njenoj procjeni, vještice nisu bila zle čarobnice, već žene na meti kršćanske države. Teoretizirala je da je riječ vještica “prethodno označavala ženu superiornog znanja”.

Njena analiza o vješticama se odvijala istovremeno s drugim analizama feminističkih povjesničarki 20. stoljeća. Bez tih analiza moglo se dogoditi da su vještice unutar popularne kulture još uvijek percipirane isključivo kao zle figure.

{slika}

Ideja svake žene kao vještice – i političke disidentkinje – vuče korijenje iz rada Matilde Joslyn Gage. S feminističkom eksplozijom 1960-ih vještice su se počele promatrati kao politički simboli a Women’s International Terrorist Conspiracy From Hell (W.I.T.C.H.) bio je pokret koji je za to zaslužan.

1968. sukob u Vijetnamu je eskalirao, Marthin Luther King je ubijen, a pokret za oslobođenje žena se polako raspao na mnoštvo politički aktivnih skupina.

Jedna od njih su bile njujorške W.I.T.C.H. Otprilike trinaest žena je osnovalo ovaj sukobnički klan 1968. na Noć vještica, uključujući feministkinje Robin Morgan, Florika and Naomi Jaffe.

Kako Alice Echols tumači u Daring To Be Bad: Radical Feminism in America 1967-1975, one su bile inspirirane yippijima (Young International Party), koji su bili poznati po “organiziranju kroz nasilne činove”.

W.I.T.C.H. su odvele gerilsko kazalište na drugu razinu oslanjajući se na strahove od zle žene i oblikovanjem sebe po njenom liku. Odjevene u pomaknutu-šik-Noć-vještica-odjeću, šiljaste šešire i komično mašući metlama W.I.T.C.H. su odaslale svoje viđenje kapitalizma i korporacija kao mašinerije za perpetuiranje seksizma.

Neke su vještičarile ispred njujorške burze, oblačeći crna vela prosvjedujući protiv sajmova vjenčanja i boreći se protiv uredskog seksizma u telefonskoj kompaniji. Neke su slale odrezane nokte i kosu na sveučilište koje bi otpustilo profesoricu koja je bila radikalna feministkinja. Zavijene u crninu, odlazile bi na ulicu gdje bi sa sklopljenim rukama molile, zazivajući svoju kolektivnu moć u svrhu slanja poruke i mobilizacije svijesti.

Klan je bio kratkog trajanja, ali vještica je nastavila kroz sljedećih 50 godina transformaciju iz lisice u vješticu, iscjeliteljice u vražicu, iz protivnice u pristašu – ovisno o tome tko ju priziva.

Skoknemo li do Republikanske nacionalne konvencije 2016. vidjet ćemo da je retorika žena=vještica dosegla svoj vrhunac. Nakon eksplicitnog pokazivanja mržnje prema Hillary (uključivši i pozive na nasilje), njen je ured osjećao potrebu odgovoriti s jasnim mailom. Naslovivši mail “Lov na vještice”, zamjenica direktora komunikacija kampanje Christina Reynolds je poslala jednostavnu poruku uspoređujući povijesne lovove na vještice i demonizaciju predsjedničke kandidatkinje. Kasnije je Salon objavio članak koji je ponovno zavrtio priču oko Hillary vještice. Naime, u tom članku Amanda Marcotte povlači paralelu između Hillary i Hermione, briljantne i razborite vještice nastale iz pera J. K. Rowling. Također ističe kako su klevete korištene protiv Hillary već otprije poznate te da se ne odnose na nju kao osobu nego su korištene za svaku ženu koja je kroz povijest tražila moć i neovisnost još od vremena lovova na vještice.

Ovo naravno nije bio kraj lova na Hillary. Prijetnje i klevete su stizale i eskalirale svakim danom sve do uoči izbora. Sve je kulminiralo Donaldom Trumpom nazvavši ju vragom. Prema tome, ona više nije bila samo vještica koja je moć dobivala od Sotone, ona je postala vladarica podzemlja.

Začuđujuće (ili ne), ni to joj nije pomoglo u pobijedi protiv Trumpa.

Preveo i prilagodio: Domagoj Kučinić