Sa stavom

Seksizam naš svagdašnji

Prvi rezultati Libelinog istraživanja seksizma na domaćim news portalima

Prvi rezultati Libelinog istraživanja seksizma na domaćim news portalima

Facebook: Seksizam naš svagdašnji

Da je Hrvatska i dalje izrazito patrijarhalno društvo, svjedoče možda najbolje upravo mediji. Ne samo kao odraz stvarnosti i svakodnevice, već i kao njezini sukreatori, mediji nose odgovornost za reproduciranje negativnih stereotipa o ženama i rodnim ulogama. Svojim odabirom riječi, senzacionalizmom i clickbait sadržajima često podilaze najnižim strastima koje nerijetko uključuju seksizam, seksualnu objektifikaciju i diskriminaciju žena, ali i ostalih marginaliziranih skupina. S obzirom na trenutnu političku situaciju u kojoj pratimo porast desnog ekstremizma i dovođenje u pitanje temeljnih ljudskih prava pa tako i rodne ravnopravnosti, tim Libelinih volonterki odlučio je samoinicijativno pokrenuti praćenje seksizma u domaćim medijima. Točnije, pokrenule su istraživanje svakodnevnih naslova, podnaslova i nadnaslova na nekima od najčitanijih news portala u Hrvatskoj: 24 sata, Jutarnji list, Večernji list, Dnevnik.hr i Index.hr. Istraživanje su provele volonterke Darja Galović, Irena Bohač, Nataša Vajagić, Jana Kujundžić i Ivan Tranfić.

Iako istraživanje nije provedeno u skladu sa striktno znanstvenim kriterijima, analiza medijskih sadržaja rađena je na sustavan i metodološki usklađen način. Samo u siječnju analizirano je 9.515 naslova, s pripadajućim nadnaslovima i podnaslovima, a uz detekciju seksizama bilježene su i rubrike u kojima se pojavljuju, kao i zastupljenost žena uopće. Istraživačice su seksizme svrstavale u jednu od šest kategorija: seksualna objektifikacija, rodni stereotip, kultura silovanja, mizoginija/govor mržnje, homofobija/transfobija i kategorija ‘drugo’. U nastavku vam predstavljamo rezultate istraživanja za siječanj 2017. godine.

Prednjače Index.hr i Dnevnik.hr

S čak 97 seksističkih naslova koji čine ukupno 9% svih naslova u promatranom periodu, Index.hr u siječnju odnosi titulu najseksističnijeg news portala u Hrvatskoj. Prilikom analize portala Index.hr nekoliko dana nije uključeno u analizu zbog istraživačkog propusta, no, kao što je vidljivo, čak ni to ovom portalu nije oduzelo titulu. Nakon toga slijedi Dnevnik.hr sa 144 seksistička članka, odnosno 6,7%. Treba napomenuti da čak 65 od ta 144 seksistička naslova pripada Dnevnikovom portalu Zadovoljna.hr koji je namijenjen upravo — ženama. Slijede Večernji.hr s 3.7% seksističkih članaka, 24 sata s 3.1% i Jutarnji list s najmanjim postotkom od 2.3% seksističkih članaka. 

{slika}

Čak 4.5% svih članaka na najčitanijim news portalima u Hrvatskoj sadrži seksizam u svojim naslovima, nadnaslovima i podnaslovima. Osim toga, u prosjeku, samo 18% članaka u svojim naslovima sadrži žene, što još jednom potvrđuje nedovoljnu zastupljenost žena, kako u medijima, tako i u politici i javnom životu općenito. Nastavak istraživanja u ožujku uključit će i praćenje broja muškaraca u naslovima kako bismo uspješnije mogli interpretirati rodnu (ne)ravnopravnost u medijima. Osim toga, analizirat će se i rubrike u kojima se o ženama najviše piše, budući da je ova analiza dala naznaku da je najčešće riječ o rubrikama poput showbiza, lifestyle-a i drugih vijesti iz popularne kulture.

 

Sveprisutnost seksualne objektifikacije žena

Od svih upisivanih kategorija, seksualna objektifikacija najčešći je pojavni oblik seksizma u naslovima news portala i iznosi gotovo 50% svih seksizama. Rodni stereotipi drugi su po učestalosti s 33%, a slijede mizoginija/govor mržnje s 15.2% i zatim ostale kategorije u znatno manjem postotku (ostalo – 2.1%, kultura silovanja – 1.5% i homofobija/transfobija 0.2%).

{slika}

Kako bismo vam uspješnije dočarali o kakvim je tekstovima riječ, donosimo naslove koji su se posebno istaknuli u osnovne četiri kategorije:

 

Seksualna objektifikacija

“I guza i grudi… ovako izgleda prava žena” – Index.hr

http://www.index.hr/Hot/clanak/i-guza-i-grudi-ovako-izgleda-prava-zena/945538.aspx

“Opasni dekolte zgodne mame koji bolje stoji ženama s malim grudima” – Dnevnik.hr

http://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/opasan-dekolte-koji-si-mogu-priustiti-samo-zene-s-malim-grudima—462945.html

{slika}

Svođenje žene na razinu seksualnog objekta nažalost je najrašireniji oblik seksizma. Ovakvim natpisima i tekstovima mediji nameću nemoguće standarde ljepote ženama i podsjećaju ih svakodnevno da je njihova uloga u društvu uvijek vezana uz tjelesnost, muški pogled i procjenjivanje. Na mnogima od analiziranih portala vulgarnost teksta i slika graniči s pornografskim sadržajima.

Rodni stereotip

“Imate problema s parkiranjem? Ne brinite, krivi su hormoni. Ako vam ni deset manevarskih poteza ne pomaže, možda su oni dani u mjesecu” – Jutarnji.hr

http://www.jutarnji.hr/life/znanost/imate-problema-s-parkiranjem-ne-brinite-krivi-su-hormoni-ako-vam-ni-deset-manevarskih-poteza-ne-pomaze-mozda-su-oni-dani-u-mjesecu/5497579/

“BOGATE UDAVAČE: Pošlo im za rukom i sada uživaju u raskoši i bogatstvu: “Drži me kao kraljicu” – Dnevnik.hr

http://dnevnik.hr/showbuzz/inmagazin/domace-ljepotice-koje-su-se-bogato-udale—463403.html

{slika}

Mediji svakodnevno reproduciraju stereotipne rodne uloge prikazujući žene kao pretjerano emotivne, opterećene hormonima i PMS-om, vezane uz kućanstvo i majčinstvo ili pak kao sponzoruše, starlete, osobe lakog morala i malo pameti. Žene su najčešće prikazane kao objekt neke radnje, kao nečija supruga ili majka, kao sporedni lik koji je tu da ga analiziramo, procjenjujemo, da mu se smijemo ili ogovaramo.

 

Mizoginija/govor mržnje

“Saznao da ga cura vara pa je ubacio u smeće” – Index.hr

http://www.index.hr/black/clanak/video-saznao-da-ga-cura-vara-pa-je-ubacio-u-smece/945572.aspx

“(+18) ŠOKIRALA FOTOGRAFIJOM: Vulgarno provociranje bez granica “Povratio sam doručak. Doslovno” – Dnevnik.hr

http://dnevnik.hr/showbuzz/omg/piers-morgan-napao-madonnu-zbog-fotografije—463484.html

{slika}

Neki članci prelaze granicu seksizma i zalaze u područje mržnje i mizoginije, gdje se banalizira nasilje prema ženama, naziva ih se pogrdnim imenima, vrijeđa, a sve ovo često završi u zabavnoj rubrici. Ovakvi naslovi i članci zaslužuju posebnu osudu, a u nekim slučajima i intervenciju institucija, budući da eksplicitno krše antidiskriminacijsko zakonodavstvo Hrvatske.

 

Kultura silovanja

“Željela je, dobila je – u 11 mjeseci rodila čak četvero djece” – Index.hr

 http://www.index.hr/tema/euro-2016/%C5%BEeljela-je-dobila-je-u-11-mjeseci-rodila-%C4%8Dak-%C4%8Detvero-djece-942544

“Tina o mučnim detaljima: ‘Ne sjećam se seksa s mladićima” – 24 sata 

http://www.24sata.hr/news/tina-o-mucnim-detaljima-ne-sjecam-se-seksa-s-mladicima-508782

{slika}

Kultura silovanja je skup društvenih običaja, normi i diskursa koji umanjuju strahote seksualnog nasilja i zlostavljanja žena, odgovornost prebacuju s počinitelja na žrtvu, banaliziraju ili senzacionaliziraju slučajeve nasilja. Riječ je o problemu koji nadilazi dimenziju govora i medijskog prikaza jer je dio institucionalnog nasilja prema ženama.

Istraživanje je potvrdilo značajnu prisutnost seksizma na hrvatskim news portalima. U najgorem slučaju Index.hr-a, gotovo polovica od ukupnog broja naslova u kojima su žene je seksistička. Posebno zabrinjavajuće jest što se čak preko 15% seksizama javlja u najgorem obliku govora mržnje i mizoginije, čime se otvara i pitanje nužnosti djelovanja nadležnih institucija radi provođenja mjera u skladu sa Zakonom o suzbijanju diskriminacije. U svakom slučaju, Libela će nastaviti pratiti seksizme i proširiti metodologiju kako bi zahvatila što više informacija o diskriminaciji žena i rodnoj neravnopravnosti u medijima.

Kakvi se sve seksizmi pojavljuju u hrvatskom medijskom prostoru, pratite na stranici Seksizam naš svagdašnji

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.