Sa stavom

gledate li girls?

Serija o pravim mladim ženama s pravim problemima

Serija o pravim mladim ženama s pravim problemima

Zašto je ova tragikomedija kreatorice Lene Dunham toliko dobra? Jer nas podsjeća na to koliko je grozno biti 25-godišnja žena.

Popust na karte za vlak. Metabolizam brz kao zmaj. Ludih zabave bez brige se da ćete zamrljati tepih u svom unajmljenom stanu. Ovo su jedine stvari koje padaju na um kad se pokušate sjetiti što je bilo super kad ste imali 25 godina. Tko može naći imalo humora i značenja u ovom naprosto očajnom razdoblju života, mogao bi pisati scenarij za Girls.

Mnogo je pohvala dobila Lena Dunham za svoju prvu seriju, tragikomediju o četiri mlade žene koje se trude, više ili manje, biti uspješne, ali u tome baš i ne uspijevaju. Na samom početku upoznajemo Hannah Horvath, koju brilijantno glumi Lena Dunham (vjerojatno jer većinski glumi samu sebe). Hannah želi biti spisateljica, ali su je roditelji nedavno prestali financirati. Kako više nije u mogućnosti stažirati bez plaće, i najmanji privid ikakve buduće karijere nestaje. Njezine prijateljice suosjećaju, a njezin je dečko, zgodno, pokuša nagovoriti na analni seks.

Kao i njezine prijateljice, Hannah baulja po nepoznatom terenu svojih ranih 20-ih , pokušavajući se usidriti gdje joj se čini da bi moglo biti dobro. Problemi kao što su spolne bolesti, predobar dečko, loša plaća i omanji problemi “bijela svijeta” muče ove četiri visoko obrazovane, ali često nezrele, mlade žene.

Suprotno od Seksa i grada, one druge serije o četiri žene u New Yorku koja je prikazivala mršave žene s Manhattna koje piju koktele i sline nad cipelama, naše junakinje: Hannah, Shoshanna, Jessa i Marnie ne znaju kako biti odrasle. Žive u Brooklynu, ne mogu si priuštiti koktele i nisu tu jedna za drugu kad si najviše trebaju. Dapače, sebične su, zaokupljene same sobom te će u svakom trenutku otkantati prijateljice zbog dečka. Tako se, primjerice, Jessa ne pojavi na vlastitom pobačaju jer se u to vrijeme seksala s neznancem kojeg je upoznala u baru, iako je prijateljice čekaju u klinici.

Njihov život nije pun fantastičnih zabava i ženske solidarnosti. Ne, tu se radi o tome da glavna akterice ne dobije posao jer je na razgovoru za isti pokušala ispričati šalu o silovanju.

One prenose stvaran život na male ekrane. Svu onu nesigurnost koju osjećaju mlade žene koje tek završe fakultete i suoče se sa surovom realnošću u kojoj nema posla, možete gotovo opipati gledajući seriju.

Glavna junakinja je prepuna mana. Hannah pokušava zadržati kontrolu nad situacijom kad je šef šlata tako da mu na licu mjesta ponudi seks jer “ako je on odvratan mogu biti i ja”. Njezina sljedeća rečenica sve govori: “Ispunjavam sve tvoje maštarije. Zašto mi se smiješ”. Nakon što je šef odbio imati avanturu s njom, ona ga je prvotno pokušala ucijeniti, a zatim je dala otkaz jer ona ‘neće trpjeti seksualno zlostavljanje na radnom mjestu’.

Svatko tko je ostao bez posla ili stana ili bolje polovice može se poistovjetiti sa situacijom u kojoj Hannah posjećuje svoje roditelje s velikom crnom vrećom za smeće punom odjeće koja joj ‘glumi’ kofer, a roditelji je dočekaju s punim frižiderom i zabavnim filmova.  Epizoda u kojoj djevojke odu na rave u napušteno skladište metafora je za rane dvadesete: svi se kao zabavljaju, ali je istovremeno grozno te se osjećate osamljena.

Talentirana, ali i vrlo lijena, Hannah uistinu jest glas svoje generacije. To je generacija odgojena tako da vjeruju da mogu raditi što god zažele, a ova serija prikazuje razdoblje u kojem shvaćaju da to nije istina. Serija vas neće ničemu posebnom naučiti, ali će gotovo sve djevojke u 20-im potaknuti na razmišljanje kako nisu same na svijetu sa svojim problemima. Nismo manje vrijedne ili nesposobne ako ne radimo posao iz snova, jedva skupimo novac za stanarinu i nismo sigurne je li nas naši dečki uopće privlače.

Buduća spisateljica s božjim kompleksom? Naravno da je novinari vole. U isto vrijeme, serija je dovoljno prihvaćena kod šire publike da bi joj se zamjerilo što su svi glumci bijelci, na što je većina bijele publike reagirala sa podsmjehom. Ipak, oni koji se žale imaju temelja za to, a Leni Dunham bi trebalo imponirati to što ljudi žele da njeni scenariji bolje predstavljaju njihove živote.

Gluma Lene Dunham i Zosie Mamet, koja glumi neurotičnu, nenamjerno smiješnu Shoshannu,  je odlična. Scenarij je suh i ponekad bolno realan.  Skokovi s ljubavnih ili statusnih nesigurnosti likova na povremene momente emocionalne jasnoće izvrsno sumiraju rane dvadesete većine ljudi. Uz to, serija je smiješna. Stvarno smiješna. “A što je s onim što nekako prođe sa strane kondoma”, upitala je Hannah ginekologinju u strahu da se zarazila HIV-om unatoč tome što je koristila zaštitu.

“Nema tih novaca koji bi me natjerali da opet imam 25 godina”, odgovorila joj je ginekologinja. Žena je sve rekla. Amen.

Prevela i prilagodila Mateja Šartaj