Sa stavom

slučaj salvador

Što se događa u zemlji u kojoj se žene kažnjava za pobačaj?

Što se događa u zemlji u kojoj se žene kažnjava za pobačaj?

Kada bi abortus u Sjedinjenim američkim državama bio ilegalan američki republikanski predsjednički kandidat Donald Trump smatra kako bi se one žene koje se, u tom slučaju, odluče na abortus trebalo (zakonski) kažnjavati. Na pitanje  kolikom kaznom, Donald Trump nije želio odgovoriti, iako ga je voditelj emisije Chris Matthews to pitao više no jednom. Samo nekoliko sati kasnije, povukao je svoju izjavu i rekao kako smatra da bi se u slučaju pristupanja abortusu kada je on nelagalan trebalo kažnjavati liječnike i liječnice, ali ne i žene koje su se na abortus odlučile budući da su one ‘žrtve’.

Praksa o kažnjavanju žena u Salvadoru je ustaljena. Salvadorke svjedoče da skoro potpuna zabrana abortusa rezultira kažnjavanjem onih koje nisu ni pokušale prekinuti trudnoću. Paula Avila-Guillen je pravnica u Centru za reproduktivna prava u Salvadoru koja potvrđuje da se često progoni žene koje dožive spontani pobačaj pod sumnjom da su namjerno pobacile.

“Ako ne mogu dokazati da je pobačaj nastupio prirodno, žene se sumnjiči da su namjerno pobacile te tako riskiraju kazneni progon od strane Vlade”, kaže Avila-Guillen.

Također, ona svjedoči kako su žene, koje iskuse bilo kakav oblik ginekološke nužde (spontani pobačaj ili mrtvorođenost), a za koji su procesuirane, optužene za pokušaj pobačaja ili za teško ubojstvo, nerijetko kažnjene zatvorskim kaznama do 40 godina.

Prisjetila se slučaja Cristine Quintanille, mlade 17-ogodišnje majke koja je prilikom svoje druge trudnoće osjetila jake bolove zbog kojih ju je obitelj odvela u bolnicu. 

“Kad je stigla u bolnicu, suočila se s optužbama da je namjerno pobacila dijete te je pozvan tužitelj nakon čega je Cristina iz bolnice prebačena u zatvor. Cijelo to vrijeme ona nije ni razumjela što se događa, nije joj bilo jasno zašto treba odvjetnika/cu”, priča Avila-Guillen.

Cristine je osuđena zbog čedomorstva na kaznu od 30 godina zatvora. Nakon odslužene četiri godine primila je pravnu pomoć i u konačnici je puštena iz zatvora.

Avila-Guillen upozorava kako je posljedica potpune zabrane pobačaja porast ilegalnih pobačaja, koji su jedan od glavnih uzroka smrtnosti majki u Latinskoj Americi.

Monica Campbell izvještava o zakonima o pobačaju u Latinskoj Americi. Objašnjava kako je nemoguće znati točan broj žena koje su umrle prilikom izvođenja ili od posljedica ilegalnih pobačaja, ali upozorava kako se radi o tisućama smrti godišnje.

“Žene uzimaju te pilule bez nadzora i većina tih žena završi na hitnoj pomoći, ali i to je sigurniji način od nekih puno gorih koji se nude ženama u Latinskoj Americi. Sjećam se jedne mlade žene koju je silovao njen rođak kad joj je bilo samo 13 godina. Živjela je u ruralnom dijelu Meksika gdje je zatražila pomoć od žene koja joj je danima masirala trbuh pokušavajući na taj način izmasirati fetus van. To je tipično”, kaže Campbell.

Kolumbija i Mexico City su nedavno fleksibilizirali ograničenja pobačaja, ali u većini drugih država Latinske Amerike on je i dalje strogo protuzakonit.

Avila-Guillen kaže kako salvadorski zakon stigmatizira žene: “One su krive od trenutka kad dođu u bolnicu”.

Prevela i prilagodila Petra Kontić