Sa stavom

reakcija na iku mandurića

Tko kontrolira porijeklo novca koji se koristi za potkopavanje reproduktivnih prava?

Tko kontrolira porijeklo novca koji se koristi za potkopavanje reproduktivnih prava?

Feministički kolektiv fAKTIV reagirao je na izjave Ike Mandurića

Poslušajte ovu snimku. Nastala je prije dvije godine na Susretu katoličke mladeži. Na snimci možete čuti kako Ike Mandurić zamišlja odgoj mladeži. Razmislite o ovoj snimci dok čitate o kampu za “prave” muškarce, dok čitate o Mandurićevoj nakaznoj viziji uloge muškarca u obitelji i društvu.

Ike Mandurić, naime, ovih dana svoju destruktivnu tezu da muškarac mora biti “ratnik, lovac, fajter, političar, aktivist, lider, vođa, vladar i čuvar svega svijeta” promovira preko kampa za muškarce od 20. do 33. godine, koji udruga Magis u srpnju organizira na Kupresu.

“Kamp za prave muškarce” tako organizira udruga koja se, prema Registru udruga Ministarstva uprave, bavi “održivim načinom razvoja i gospodarenja dobrima, zdravim načinom života i povećanjem ekološke osviještenosti djece, mladih i odraslih, promicanjem i poticanjem demokratskog dijaloga i aktivnog građanstva kroz zagovaranje kršćanskih vrijednosti te izjašnjavanje o važnim socijalno-etičkim pitanjima u društvu u duhu općeljudskog morala”.

Udruga Magis osnovana je 2014. godine, a 2017. dobili su financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, koju je osnovao Hrvatski sabor. Tada im je dodijeljeno 50.000 kuna.

Na svojoj web stranici Magis ističe da ih financira i Zaklada Rhema, koju su osnovali dvije obitelji – Ivić i Ksenija Pašalić te Mirjana i Ivan Topčić. Zaklada je u 2019. financirala Centar za cjeloviti razvoj, osnivač portala Bitno. net, Udruge SKAC Palma u Zagrebu i Splitu, Laudato TV, Udrugu 40 dana za život, Centra za prirodno planiranje obitelji, Udrugu Djetešce na sunašce, Hrvatski pokret za život i obitelj i brojne druge, uključujući Ustanovu Kristofori, koja izdaje časopis Book koji odbacuje teoriju evolucije i zagovara kreacionističko poimanje svijeta.

Pod svoje projekte na službenoj stranici navode, između ostalih, i U ime obitelji, Grozd te Vigilare, koje su financirali do 2019. godine.

Financiraju, dakle, one koji posljednjih godina sustavno rade na tome da ženama oduzmu pravo na odlučivanje o planiranju obitelji i pravo na odlučivanje o vlastitom tijelu. Tko kontrolira porijeklo novca koji se koristi za potkopavanje ionako narušenih reproduktivnih prava žena u sustavu javnog zdravstva?

O planiranom ilegalom kampu udruge Magis na Lastovu, pročitajte na Faktograf.hr:
Kamp za “prave muškarce” na Kupresu nije jedini, udruga patera Mandurića planira i ilegalni kamp na Lastovu”