Sa stavom

Riječi koje se koriste kako bi se žene spustilo na njihovo mjesto

Živahne, žestoke, lepršave, cmizdrave, histerične

Živahne, žestoke, lepršave, cmizdrave, histerične

Yang Liu

Jeste li ikada čuli/e da je muškarac histeričan? Jeste li ikada smatrali/e muškarca koji vam govori svoje mišljenje robom vlastitih hormona, ili da taj ‘baš puno zanovijeta’? Vjerojatno niste. Dok je žena smatrana ‘oštrokondžom’, muškarca se redovito percipira kao odlučnog šefa koji zna što je najbolje za cijeli tim. Dok je ona ‘histerična’, on je ‘strastven’. Društvo ima dvostruke kriterije kada promatra ponašanje žena i muškaraca i licemjerno jedno opravdava, a drugo kritizira. Zato nam je The Guardian pobrojao neke od najčešćih epiteta kojima se opisuju žene u javnom životu, a koje isto tako nikada nećete naći uz muške imenice.

Živahnost

“Živahna? Meni najmanje draga riječ. Jeste li ikada čuli/e da je muškarac živahan? Teško da jeste”, rekla je u intervjuu Daisy Lewis, glumica u ulozi učiteljice u dramskoj seriji Downton Abbey. Živahnost. Zvuči kao kompliment – iz nekog razloga, uvijek me podsjeti na one žene iz Drugog svjetskog rata koje su nosile traperice i ruž dok su, sigurne u sebe, mijenjale gume na autu. No zapravo, iza ovog izraza krije se omalovažavanje jednog roda. U njihovom vodiču za političarke i njihovo uspješno dobivanje medijskog pokroviteljstva, Women’s Media Centre navodi termin ‘živahna’ kao riječ koju se treba izbjegavati (čak je izjednačena s ‘hrabrica’, koju nitko nikada ne bi trebao koristiti pri opisu osobe), navodeći kako se ta riječ koristi u opisu osoba i životinja koje nisu prirodno jake ili značajne. Vodič potom citira Michael Geisa, autora studije Jezik politike, u kojem kaže: “Mogli bismo nazvati pekinezera živahnim, ali nikako taj izraz nećemo upotrijebiti za, primjerice, dogu”.

Žestoka

Još jedna riječ koja se na prvi pogled čini pozitivnom, no kada razmislimo malo bolje, možemo vidjeti sličnost s prijašnjim terminom. Živahne i/ili žestoke su one žene koje se ne ponašaju onako kako bi se sve žene ‘trebale’ ponašati. Obje su problematične, no ‘žestoka’ je možda problematičnija jer se popularno koristi u stvaranju stereotipa ‘ljutite crnkinje’.

“Taj stereotip ‘rječite’, vatrene i glasne crnkinje ne samo da je jednodimenzionalan, već nas lišava same ljudskosti”, napisala je Reni Eddo-Lodge komentar o novom Američkom reality show-u u kojem se bjelkinja konstantno prepušta grupi ‘vatrenih, žestokih crnkinja’ dok joj one ‘sređuju’ izgled, pod sloganom da u svakoj bjelkinji čući ratoborna, ljutita crnkinja koja samo čeka pravi čas da se oslobodi. Reni nastavlja dalje: “Ovaj nam stereotip ne dozvoljava da budemo ranjive. Ne dozvoljava nam da pokleknemo, da se osjećamo slabe ili vrijedne zaštite”.

Na svome blogu, Bridget Minamore je napisala izvanredan komentar o spomenutom reality show-u. “Sinonimi za ‘žestoku’ su svirepa, bijesna, nasilna, ljutita, silna i snažna. Ako cijeli svijet vjeruje da morate biti sve to samo zato jer ste žena s tamnom kožom, ne biste li i vi to smatrali nepravednim? Jednostavno je: prestanite se obraćati ‘žestokoj crnkinji’ u vama. Ona ne postoji, a što više vjerujete da je ona tu, više štetite stvarnim crnkinjama, žestokima ili ne”, pojasnila je svoj stav.

Šefovanje

Ban Bossy kampanja kaže: “Kada se dečko ističe u nečemu, naziva ga se vođom. No kada djevojka napravi isto, riskira da je se smatra sklonom šefovanju. Riječi poput ‘šefovanje’ u ovom kontekstu šalju jasnu poruku da male curice ne dižu ruku i da se prilagode mišljenju drugih”. Kampanju koja želi potaknuti ljude da razmisle prije korištenja ovakvih termina (i, konačno, da ih uopće ne koriste), pokrenula je ove godine Sheryl Sandberg uz potporu brojnih poznatih žena. Ipak, naišla je na kritiku koja je spočitavala da je cijela kampanja autoritarna i, dakle, sklona šefovanju. Krivo. Često je najjednostavniji test za samopreispitivanje onaj da se zapitamo bismo li neki  od navedenih izraza upotrijebili za označavanje heteroseksualnog, bijelog muškarca. U slučaju šefovanja, gotovo je sigurno da to ne bismo. Angela Merkel često je nazivana sklonom šefovanju, dok bi bilo gotovo nezamislivo čuti taj izraz povezan s nekim drugim premijerom i/li kancelarom.

Lepršavost

Riječ toliko ženstvena da priziva sliku čipkastih suknji. Ne možete odlepršati iz razgovora noseći muževnu odjeću poput svemirskog odijela ili sigurnosne maske. Za to su potrebni ukrasi, zviždeće suknje i živahna frizura. Čak i ako govorimo metaforički, pa je zbog toga ovo jedan od izraza usmjeren isključivo prema ženama. I ponekad gej muškarcima, otkrivajući homofobnost govornika. 

Zanovijetanje

Prepoznavši potencijalno tržište među muškarcima s kvocavim ženama, lanac dućana River Island počeo je prodavati čepove za usta u obliku nogometnih lopti. Urnebesno, zar ne? No ako su uistinu žene te koje neprestano ‘kvocaju’, to bi možda moglo biti zato što su žene te koje još uvijek rade preko 70 posto kućanskih poslova u obitelji. Jednostavna matematika. Kao članica kućanstva u kojem je podjela poslova približno ravnopravna, a ja sam ta koja ima aljkav stav prema kućanskim poslovima, mogu tvrditi da i muškarci mogu biti itekakva zanovijetala. Podizanjem svijesti i davanjem jednakih prava muškarcima pri obavljanju kućanskih obveza i oni bi mogli postati kućna gunđala. Možda će tada upotreba tog i sličnih izraza početi opadati. Eto, riješeno. 

Cviljenje

Često upotrebljavan izraz za pse ili novorođenčad. Meni su dragi oboje (više psi), ali osobno ne želim biti uspoređena s njima. Slični izrazi su ‘prenemaganje’ ili ‘cmizdrenje’. U njenom filmu Miss Representation, o načinima na koje su žene prikazane u medijima, Jennifer Siebel Newsom istaknula je kako su mišljenja političarki često prikazivana kao prenemaganje, dok političari samo izražavaju vlastito mišljenje.

Histerija

Samo jedan od nekoliko izraza, uključujući ’emocionalna’, ‘iracionalna’ i ‘kreštava’, koji opisuju istu stvar: ‘luda baba’ ili ‘žena koja upravo ima mjesečnicu’. Histerija je stoljećima bila dobar način za opis žene koja je ljuta, javno iskrena ili se ponaša na neki od načina koji nisu dolični ‘damama’. Hipokrat je za to okrivio žensku utrobu koja je, po njegovu vjerovanju, imala sklonost lutati po ženskom tijelu, ostavljajući pustoš iza sebe (migratorni organ na krivom mjestu će napraviti tako nešto što će znati svatko s osnovnim znanjem prve pomoći). Kao psihički poremećaj, histerija je uklonjena iz DSM, standardiziranog pregleda svih psihičkih poremećaja znanih ljudima, tek 1980. Upravo tako, 1980.  Unatoč tome, bezbrojni reporteri i komentatori su više nego zadovoljni s nastavkom dijagnosticiranja žena u javnom životu tom izmišljenom bolesti, čija je žrtva, uz mnoge druge, bila i Hillary Clinton. Tijekom njezine izborne kampanje, Glenn Beck s CNN –a objasnio je javnosti: “Nakon što je desetljećima skidala svaki trag emocija, ženstvenosti i ljudskosti, Hillary Clinton doživjela je slom i zapravo zaplakala”.

“Riječi koje najviše idu na živce su one koje potajno potkopavaju uspješnu ili jaku ženu”, rekla je Laura Bates, osnivačica Everyday Sexism Project, “koje prikupljaju i katalogiziraju najgore i najpodmuklije primjere seksizma u svakodnevnom životu”.

“Kada muškarac strastveno predstavi svoje stajalište ili misao, ne riskira biti etiketiran kao histeričan ili kreštav. Kada je muškarac uspješan u svom poslu, mala je šansa da će ga se etiketirati kao žderača žena, kao da je njegov uspjeh mogao doći samo preko leđa i kroz krevet njegovih kolegica. Ovakvi izrazi potajice potkopavaju snažne žene i šalju lošu poruku djevojčicama i mladim ženama kako je biti uspješna nešto negativno”, zaključila je.

Majka 

Nevjerojatno je koliko je povijest nečijeg reproduktivnog sustava važna stavka u životopisu ako ste žena u javnoj sferi. A onda, nakon što ste posjedovali ‘utrobu koja umjesto da je svaki mjesec lutala po vašem tijelu’, u sebi je držala pravo ljudsko biće, do kraja svog života pitat ćete se možete li imati i jedno i drugo. Nedavno je u novinskom napisu izvješteno da bi Rona Fairhead, izvršna direktorica Financial Times grupe, te članica izvršnih odbora korporacija poput HSBC i PepsiCo, mogla postati članica odbora BBC Trusta. No, umjesto da su mediji spomenuli njezinu uspješnu karijeru, članci su redom bili naslovljeni Majka troje djece sprema se voditi BBC. Claire McCann, koja je tweetala članak kampanji Everyday Sexism Project, komentirala je s uzdahom: “Biti majka je uistinu najvažnija informacija o poslovnoj karijeri jedne žene”. Dotična majka troje djece je od tada dobila posao direktorice BBC Trust. Sada je samo pitanje vremena dok korporacija ne krene s 24-satnim prikazivanjem CBeebies.

 Preveo i prilagodio Ivan Bauernfreund