Članci s tagom: mirovinska-reforma

 • Prihvaćeni zahtjevi inicijative '67 je previše'

  Prihvaćeni zahtjevi inicijative '67 je previše'

  Na sjednici Vlade poručeno je da će se u potpunosti preuzeti prijedlozi inicijative ' 67 je previše ' i uputiti Hrvatskom saboru prijedlog izmjena Zakona o (...)

 • Izglasana mirovinska i porezna reforma u Grčkoj!

  Izglasana mirovinska i porezna reforma u Grčkoj!

  Grčki je parlament tijesnom većinom izglasao vladin prijedlog mirovinske reforme u sklopu mjera koje Grčkoj propisuju vjerovnici, Europska unija i Međunarodni (...)

 • 'Radnike i radnice se pretvara u slabu, ucjenjivu stranu radnog odnosa'

  'Radnike i radnice se pretvara u slabu, ucjenjivu stranu radnog odnosa'

  Emisija Radio Studenta Širenja područja borbe ugostila je Enu Knežević pravnicu Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i članicu (...)

 • 'Predložena mirovinska reforma diskriminira žene'

  'Predložena mirovinska reforma diskriminira žene'

  Povodom novog nacrta Zakona o mirovinskom osiguranju koju uskoro kreće u javnu raspravu, Ženska fronta za radna i socijalna prava poziva hrvatsku (...)

 • Međunarodni dan starijih osoba: žene najugroženije najavljenim mirovinskim reformama

  Međunarodni dan starijih osoba: žene najugroženije najavljenim mirovinskim reformama

  Nevladina organizacija za prava starijih osoba AGE pozvala je europske vlade da pri donošenju mirovinskih reformi ne pridonose dodatnoj neravnopravnosti spolova te da najavljene reforme moraju uzimati u obzir činjenicu da žene moraju prilagođavati svoje poslovne karijere sa obiteljskim obvezama. U AGE-u ističu kako u vremenima krize europske vlade pokušavaju smanjiti pritisak na javni proračun, uključujući i mirovinska izdavanja, a cijenu proračunskih rezova plaćaju upravo starije osobe.  Većina starijih osoba su žene koje također trpe i najveće siromaštvo.

 • U Francuskoj će se kažnjavati tvrtke koje ženama plaćaju manje nego muškarcima

  U Francuskoj će se kažnjavati tvrtke koje ženama plaćaju manje nego muškarcima

  Francuska vlada u nedjelju je, usred kampanje za obranu novog mirovinskog zakona, izvijestila kako će planiranom reformom mirovinskog sustava biti kažnjavane one tvrtke koje svoje zaposlenice plaćaju manje od njihovih muških kolega. Ministar rada i tvorac reforme Eric Woerth odbacio je kritike prema kojima se prijedlogom novog zakona diskriminira žene jer ih se prisiljava da rade dulje od muškaraca kako bi ostvarile potreban staž. Također je kazao kako će reforme ženama koje otiđu na porodiljni dopust omogućiti kompenzaciju u obliku dvogodišnje dodatne uplate mirovina.

 • Mirovinska reforma će imati nepovoljne posljedice na žene

  Mirovinska reforma će imati nepovoljne posljedice na žene

  Europska komisija namjerava predložiti da se dobna granica za odlazak u mirovinu u zemljama članicama Europske unije polako podiže kako prosječno građani ne bi proveli više od trećine odraslog života u mirovini. To bi značilo da bi se radni vijek trebao produljiti do oko 70 godina. Anne-Sophie Parent, direktorica u platformi AGE koja okuplja oko 150 nevladinih organizacija za prava osoba starijih od 50 godina, istaknula je kako će sve predložene mjere imati znatno nepovoljnije posljedice na žene nego na muškarce, što će doprinijeti većem riziku od osiromašenja među starijim ženama.

Iz drugih medija

AEM