U fokusu

BIJES AKTIVISTKINJA ZA PRAVA ŽENA

11-godišnja djevojčica rodila dijete nakon što su joj vlasti u Paragvaju zabranile pobačaj

11-godišnja djevojčica rodila dijete nakon što su joj vlasti u Paragvaju zabranile pobačaj

11-godišnja djevojčica iz Paragvaja koju je silovao partner njezine majke rodila je djevojčicu nakon što joj je zabranjen pobačaj, javljaju svjetski mediji.

Paragvaj, s pretežito katoličkim stanovništvom, dopušta pobačaj samo u slučajevima kad je život žene u opasnosti. Ranije ove godine ministarstvo zdravlja donijelo je odluku da to nije slučaj kod silovane djevojčice i odbilo je zahtjev za pobačaj.

Za trudnoću se saznalo kad je djevojčica u travnju otišla kod liječnika zbog bolova u trbuhu. Liječnik je ustanovio da je trudna pet mjeseci. Prije trudnoće djevojčica bila visoka tek 1.39 metra i imala 34 kilograma. Vlasti su odlučile da se trudnoća mora nastaviti.

Dečko majke 11-godišnje djevojčice Gilberto Martinez Zarate (42) pritvoren je u svibnju i čeka suđenje za silovanje. Mogao bi dobiti između 12 i 15 godina zatvora. Glavna tužiteljica Monalisa Munoz kaže da je majčin dečko sustavno zlostavljao djevojčicu. “Bila je prepuštena njemu na milost i nemilost jer je majka radila. Čak je išao i na roditeljske sastanke”, rekla je tužiteljica. Majka je uhićena zbog zanemarivanja, ali joj je bilo dozvoljeno posjećivati djevojčicu dok je bila trudna.

Slučaj je izazvao bijes i reakciju feminističkih organizacija i organizacija za ljudska prava u Paragvaju i diljem svijeta. Amnesty International je pozvao Paragvaj da opozove svoj strogi zakon o pobačaju, rekavši da je djevojčica samo pukim slučajem preživjela. Dužnosnici u Paragvaju “odlučili su kockati se s njezinim zdravljem, životom i integritetom unatoč snažnim dokazima da se radi o ekstremnoj rizičnoj trudnoći i unatoč činjenici da je bila žrtva silovanja i dijete”, rekla je Erika Guevara, direktorica Amnestyja za Sjevernu i Južnu Ameriku.

U bolnici u kojoj je rodila ova 11-godišnjakinja trenutno na porod čekaju još tri 12-godišnje djevojčice.