U fokusu

USA

37 godina napada na žensko zdravlje

37 godina napada na žensko zdravlje

Demokrati/kinje moraju prestati raditi kompromise s konzervativcima/kama kojima štete ženskom zdravlju i pravima, osobito kada se radi o siromašnim ženama.

Frustriraju vas republikanci/kinje i njihove nebuloze po pitanju zakona o zdravstvenoj zaštiti? U tom slučaju, vratite se par desetljeća unazad i okrivite Henryja Hydea, predstavnika u Kongresu iz Illinoisa i njegovu konzervativnu stranku. Oni su bili zakonodavci koji su postavili temelje za odbacivanje zdravstvene zaštite na temelju ideologije i političkih hirova, a njihovo inzistiranje da zdravstvena zaštita reflektira njihove moralne vrijednosti danas oblikuje političku borbu i ženska prava. Hyde amandmanom zabranjeno je financiranje pobačaja iz državnih izvora, protiv čega su se grupe za ženska reproduktivna prava oduvijek borile, dovodeći slučaj čak do Vrhovnog suda (na kojemu su izgubile).

Predsjednik Clinton uspio je izboriti iznimku za slučajeve silovanja i incesta 90-ih godina. No danas, osim liberalnih civilnih organizacija i skupina za ženska prava koje ukazuju na nepravdu, koju je izazvao Hyde amandman, malo je političara/ki koji će ozbiljno izazvati zakon, pa čak i u redovima demokrata/kinja. To što su demokrati/kinje tako olako odustali od borbe s Hyde amadmanom, prava je šteta, jer je taj kukavičluk samo dodatno ohrabrio konzervativce u nastojanjima da onemoguće zdravstvenu zaštitu koja se njima ne sviđa.

Medicaid i Medicare su zdravstveni programi koji omogućuju zdravstvenu zaštitu siromašnim, starim i ranjivim Amerikancima/kama, a ujedno su i među najpopularnijim programima socijalne skrbi u SAD-u. Prošli su zahvaljujući liberalnoj prevlasti u Kongresu sredinom 60-ih godina. No, nakon što je Vrhovni sud presudio u slučaju Roe vs. Wade 1973. godine, proširujući pravo na pobačaj svim Amerikankama, konzervativci su usvojili stajalište protiv pobačaja kako bi učvrstili temelj za segregadiste, novu političku opciju religioznih kršćana, kao i druge tradicionaliste.

Za Henryja Hydea pobačaj je bila osobna opsesija protiv koje se borio svim sredstvima. Shvaćajući da neće moći zabraniti pobačaj za sve Amerikanke, okomio se na one na koje je mogao: siromašne žene koje se oslanjaju na Medicaid. Danas je reproduktivna zaštita za siromašne žene u krizi. SAD ima jednu od najviših stopa neželjene trudnoće među razvijenim zemljama, kao i jednu od najviših stopa materinske smrtnosti. Više žena umire tijekom poroda u zemljama u kojima vladaju republikanci, a siromašne su žene osobito ranjive. Mnoge se trudne žene nađu u situaciji da moraju prodati svoje dragocjenosti kako bi platile pobačaj, ili preklinju obitelj i prijatelje/ice za novčanu pomoć.

Hyde amandman znači da siromašne žene često prekidaju trudnoću kasnije nego što bi inače prekidale, što znači da je procedura time, ne samo skuplja, nego i opasnija. Za mnoge siromašne žene to znači da uopće nemaju pristup prekidu trudnoće. Te se žene, naravno, prilagode novonastaloj situaciji, no često pate od lošeg zdravlja i financijskih posljedica, što nije slučaj sa slično situiranim ženama koje su obavile pobačaj. Jedna od tri Amerikanke će imati pobačaj u životu, no republikanci su uspjeli pretvoriti prekid trudnoće u problem nad kojim vlada treba imati kontrolu, što smatra polovica američke javnosti.

Hyde amadman je doveo do nekoliko sličnih zakona koji ograničavaju pristup pobačaju za vladine zaposlenice, vojne obitelji, klijentice Indian Health Servicea, državne zatvorenice i volonterke Peace Corpsa, koje moraju plaćati pobačaj posebno, unatoč tomu što su zdravstveno osigurane. Ronald Regan odobrio je Mexico City Policy, danas poznatiji kao Global Gag Rule (globalno gag pravilo), prema kojem se prestaje financirati bilo koja američka organizacija u inozemstvu, koja se na bilo koji način bavi pobačajem, makar ga samo spomenula kao opciju ili promovirala pravo na pobačaj.

Konzervativni zakonodavci su također uspješno progurali “prigovor savjesti”, koji omogućuje liječnicima/cama da odbiju raditi svoj posao ako se on kosi s njihovim religijskim stavovima. Naravno, “religijska uvjerenja” su obično ona ekstremno katolička – liječnici/ce i farmaceuti/kinje mogu odbiti dati pilulu za jutro poslije žrtvi silovanja, hitna služba u katoličkim bolnicama može odbiti prekinuti trudnoću koja je opasna po život žene, no teško ćete naći bolnicu koja će dopustiti da ortodoksni Židov ili konzervativni muslimanski liječnik odbije dotaknuti žensku pacijenticu. Zapravo, teško ćete pronaći veći broj iznimki “prigovora savjesti” koje ne uključuju religijske fanatike, koji misle da ih se tiče što radite sa svojim privatnim dijelovima tijela.

Nedavno, Stupak amandman je nastavio putem Hyde amandmana, zabranjujući Affordable Care Act-u ne samo da plaća pobačaje, već i da postane dio bilo kojeg plana zdravstvene zaštite koji samostalno pokriva troškove pobačaja. Sponzor toga zakona, usput, jest Bart Stupak iz Michigana – demokrat. Njegov amadman nije došao do verzije zakona kojeg je Senat odobrio, no kako bi osigurao glasove konzervativnih demokrata, predsjednik Obama se založio da Hyde postane produžetak njegova zakona o zdravstvenoj zaštiti. Republikanci su se suprotstavili i uključivanju pokrivanja kontracepcije u osiguranju, zahtijevajući mogućnost da poslodavci/ke sami odlučuju mogu li njihove zaposlenice koristiti kontracepciju.

Demokrati su trebali podvući granicu 70-ih godina: konzervativci nemaju pravo ciljati siromašne žene i onemogućiti im zdravstvenu zaštitu. Umjesto toga, živjeli smo s Hyde amandmanom 37 godina, a demokrati i dalje nastavljaju raditi kompromise s konzervativcima, kao da je gubitak zdravlja siromašnih žena sitnica. Danas bi se trebali zapitati koliko se dugo i široko sjena Hyde amadmana proširila.

Prevela i prilagodila Tea Stipan