U fokusu

'Ako mi stanemo, svijet će stati!'

5.3 milijuna Španjolki izašlo na ulice za 8.mart

5.3 milijuna Španjolki izašlo na ulice za 8.mart

Izquierda Unida/Facebook

Žene diljem Španjolske ovog su Dana žena izašle na ulice u sklopu općeg ženskog štrajka u znak borbe za rodnu jednakost. Sindikati su sveukupni broj prisutnih žena, koje su tog dana odbile raditi (bilo u domaćinstvu ili na radnom mjestu) i prisustvovale štrajku, u raznim španjolskim gradovima, kao što su Madrid, Barcelona, Bilbao, Seville i Pamplona, procijenili na čak 5.3 milijuna.

Kako bi naglasile važnost koju žene imaju u održavanju društva funkcionalnim, a koja se sve češće podcjenjuje pa čak i u potpunosti ignorira, ovogodišnji osmomartovski štrajk održao se pod sloganom “Ako mi stanemo, svijet će stati.” Žene u mnogim područjima predstavljaju velik postotak radne snage, no bez obzira na to, čak i u zanimanjima gdje one čine veliku većinu, žene se i dalje nalaze u nadasve nepovlaštenom položaju u odnosu na svoje muške kolege.

U Španjolskoj je stoga, na 8. mart održano 120 različitih demonstracija, a prema anketi provedenoj za EL PAÍS, čak 82 posto građana/ki ocijenilo je ovaj feministički štrajk sasvim potrebnim i opravdanim.

{slika}

Studentice i zaposlenice fakulteta prosvjedovale su na kampusima gdje, prema izjavi osoblja sveučilišta Compultense u Madridu, “u duhu 8. marta, ni jedna zaposlenica nije bila dužna obavljati svoj posao”. Štajk se veoma osjetio u zdravstvu, medijima te mnogim državnim službama s velikim postotkom zaposlenih žena.

Među mnogim transparentima uočenim na ulicama mogli su se pronaći natpisi poput: “Manolo, danas si sam kuhaš večeru.”, “Ni jedna žena ne doživi orgazam perući kuhinjski pod.”, “Ženska prava=Ljudska prava”, te “Toliko toga su nam oduzeli da su nam na kraju oduzeli i strah.”

I španjolska ministrica zdravstva, Dolores Montserrat, podržala je štrajk nazvavši ga “društvenom revolucijom za žene i muškarce”, ne propustivši naglasiti da se ne radi o “borbi spolova” već o borbi za prava.

Iako događanja u Španjolskoj predstavljaju tek početak, ona zasigurno predstavljaju velik korak u borbi za prava žena i ostvarenje jednakosti.