U fokusu

'Adria još nije propala dok mi živimo'

Adria Zadar: Očajne radnice blokirale dolazak stečajnog upravitelja

Adria Zadar: Očajne radnice blokirale dolazak stečajnog upravitelja

Radnice zadarske tvrtke za preradu ribe Adria, u kojoj je u utorak pokrenut stečajni postupak , nastavile su i tijekom srijede s blokadom u krugu tvornice.

S transparentima na kojima je pisalo:  ‘Adria još nije propala dok mi živimo’, ‘Gospodo iz vlade, tko će vas hraniti?’, ‘I mi smo ljudi!’ i ‘Zadre, probudi se’ pojavile su se jučer ispred tvrtke, kako bi se borile za svoja radna mjesta.

Stečajni postupak nad dužnikom ADRIA d.d. Zadar otvoren je u utorak u 11 sati, a za stečajnog upravitelja je imenovan Dragan Bijelić iz Šibenika.

Podsjetimo, Adrija je dužna 82 milijuna kuna raznim vjerovnicima, od čega 11 milijuna državi, bez stečajne nagodbe u kojoj je utvrđeno dodatnih 4,3 milijuna kuna, te još 23 milijuna dugova prema bankama.

Prema zadnjoj procjeni Hrvatske poštanske banke, vrijednost Adrije u nekretninama iznosi 113 milijuna kuna.

Oprema za preradu ribe i proizvodnju konzervi vrijedna je 32 milijuna, a potraživanja koje tvrtka ima iznose 20 milijuna kuna prema inozemnim i domaćim kupcima koja su utužena, ali i teško naplativa. Nakon pokretanja predstečajne nagodbe ima 10 milijuna kuna novih potraživanja.