U fokusu

Akcije iznenađenja za spas Varšavske

Aktivisti i aktivistice blokirali kamione, 22 uhićenih

Policija je danas oko 12:30 privela nekolicinu aktivista koji su tijelima zaustavili promet na križanju Gundulićeve i Varšavske. Novi je prosvjed počeo tako što je desetak građana ponovo blokiralo radove na Horvatinčićevu projektu Cvjetni prolaz. Nekoliko minuta prije podneva sjeli su na križanje Gundulićeve i Varšavske ulice te zapriječili prolaz kamionima. Pripadnici policije su okružili prosvjednike  te ih molili da se maknu uz prijetnju privođenja.

Aktivisti i aktivistice blokirali kamione, 22 uhićenih

Bernard Čović/Cropix

Policija je danas oko 12:30 privela nekolicinu aktivista koji su tijelima zaustavili promet na križanju Gundulićeve i Varšavske.

Novi je prosvjed počeo tako što je desetak građana ponovo blokiralo radove na Horvatinčićevu projektu Cvjetni prolaz. Nekoliko minuta prije podneva sjeli su na križanje Gundulićeve i Varšavske ulice te zapriječili prolaz kamionima.

Na mjestu dosadašnjih prosvjeda nalazili su se pripadnici policije i nekoliko ‘marica’ koji su prosvjednike okružili te ih molili da se maknu uz prijetnju privođenja. Kako su građani to odbili učiniti policija je počela s privođenjima. Među uhićenima je Tomislav Tomašević iz Zelene akcije.

– Suprotno nekim navodima medija, prema kojima mjesec dana nećemo raditi ništa, priča ide dalje. Iskopava se rupa koja ne vodi nigdje jer investitor nema sve potrebne dozvole. Postoji šansa da usred pješačke zone ostane samo iskopana rupa. Zgranuti smo što se radovi izvode po hitnom postupku i to tijekom ljeta. Gradonačelnik Bandić nije poslušao zaključke koje je donijela Grad skupština o prekidu radova – rekao je Tomašević prije uhićenja.

S njime se složio i njegov aktivistički kolega Teodor Celakoski iz udruge Pravo na grad.

– Ovo pokazuje kako je vlast u Zagrebu i na državnoj razini spremna kontinuirano vršiti teror nad građanima. Čak i ako rupa bude otkopana pozvat ćemo građane da je zatrpaju – zaključio je Celakoski te dodao kako već imaju plan kako će rupu zatrpati napomenuvši da je to i više nego jasna poruka ‘političkoj eliti’.