U fokusu

Priopćenje Mreže žena protiv nasilja

Reagirajte dok ne bude kasno!

Reagirajte dok ne bude kasno!

Facebook Žene protiv nasilja

Povodom ubojstva još jedne žene (V.M.) u Srbiji te ponovnog medijskog izvještavanja i nagađanja o okolnostima ubojstva (J.M.) koje se dogodilo prije godinu dana, reagirala je mreža ženskih nevladinih organizacija “Žene protiv nasilja”. U svom priopćenju upozoravaju na dvije stvari: neadekvatno medijsko izvještavanje o ženama žrtvama nasilja te na neadekvatan odgovor institucija u slučajevima u kojima je tragedija mogla biti spriječena. 

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:  

U poslednjih nekoliko dana sveprisutna je “rijalitizacija” još jednog ubistva žene J.M. (33 god), a mediji se besomučno nadmeću u iznošenju bizarnosti ovog slučaja. Gotovo se ništa nije promenilo u iznošenju spekulacija, detalja i nagađanja u vezi sa ubistvom J.M. tokom 18 meseci od kako je ubijena. U subotu ujutro, dan nakon učešća u rijaliti šou emisiji “Zadruga”, njen suprug Z.M. je uhapšen jer su, kako mediji navode, pronađeni dokazi o tome da je upravo on ubica. Ostavljajući nadležnim službama da se bave rasvetljavanjem slučaja i kažnjavanjem odgovornih, pitamo se da li su mediji imali u vidu kakvu i koliku štetu ovakvim izveštavanjem mogu naneti članovima porodice, kao i šestogodišnjoj ćerki ubijene J.M? Da li je podizanje rejtinga i privlačenje pažnje čitalaca važnije od nečijeg prava na “normalan” i dostojanstven život nakon doživljene traume?

U senci ovih izveštaja ostalo je ubistvo V.M. (49 god) koju je 15. septembra usmrtio suprug S.M.. Ispostavilo se da se radi o još jednom slučaju u kome institucije nisu učinile dovoljno da bi ova žena bila zaštićena. Naime, kako mediji navode, ubici je pre tri godine izrečena zatvorska kazna zbog nasilja u porodici, a u prethodnom periodu je bio na izvršenju kazne. Osim toga, navodi se i da je ubica imao zabranu prilaska žrtvi, ali ju je u poslednjih mesec dana mimo ove zabrane posećivao. Da li su predstavnici nadležnih institucija upoznati sa time da kršenje mera zaštite predstavlja krivično delo? Da li je neko od nadležnih kontrolisao primenu i efekte izrečenih mera? Da li se i kako u ovom slučaju postupalo u odnosu na nadležnosti institucija ustanovljene Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici?

Svaki propust ili pogrešno procenjen rizik od strane institucija žene plaćaju životima. Moguće je da ne mogu sva ubistva žena da budu sprečena, ali to ne možemo reći za one slučajeve gde su pozivi u pomoć ostali bez adekvatnog odgovora. Reagujte dok ne bude kasno!