U fokusu

OSLOBODITE PUSSY RIOT!

Aktivistkinja Femena ‘napala’ ruskog patrijarha

Aktivistkinja Femena ‘napala’ ruskog patrijarha

Aktivistkinja ukrajinske feminističke grupe Femen, Yana Zhdanova, bacila se golih grudi na patrijarha ruske pravoslavne crkve Kirila po njegovu izlasku iz zrakoplova u kijevskoj zračnoj luci, prosvjedujući tako protiv njegova posjeta Ukrajini, prikazala je jedna ukrajinska TV postaja.

Na snimci se vidi mlada žena koja, odjevena samo u traperice i s natpisom Kill Kiril (Ubijte Kirila) na golim leđima, trči aerodromskom stazom prema patrijarhu i viče Van.

Zaustavili su je jedan svećenik i Kirilov tjelesni čuvar netom prije nego što je stigla do patrijarha, koji nije reagirao na incident.

Yana Zhdanova zbog ovog ‘napada’ provest će 15 dana u zatvoru.

{slika}

Femen na svom blogu optužuje patrijarha da želi povećati utjecaj Rusije u Ukrajini i ukazuje na aferu ilegalnog uhićenja aktivistica protiv Putina u Moskvi.

Tri članice ruske punk rock skupine Pussy Riot uhićene su i već su gotovo pet mjeseci u pritvoru nakon što su se koncem veljače u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi, glavnom hramu ruske pravoslavne crkve, maskirane popele na oltar i izvele glazbenu punk molitvu pod nazivom Marijo, majko Božja, otjeraj Putina.

Prijeti im sedmogodišnja kazna zatvora zbog ‘huliganizma’. U petak je jedan moskovski sud odredio njihovo zadržavanje u zatvoru do siječnja 2013. godine.

Više poznatih osoba im je posljednjih dana pružilo potporu i tražilo njihovo oslobađanje, poput britanskog pjevača Stinga u poruci koju je u srijedu uoči njegova koncerta u Moskvi objavila organizacija Amnesty International.

Pjevač američke rock skupine Red Hot Chili Peppers Anthony Kiedis je na koncertima u Sankt Petersburgu i Moskvi krajem prošlog tjedna nastupao u majici s natpisom Pussy Riot.