U fokusu

Ana Brakus, uredi ovo

Predstavnici Zagreb Pridea predstavili su danas ravnateljici Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova, Heleni Štimac Radin program ovogodišnje 11. Povorke ponosa (Zagreb Pride) kao i Tjedna ponosa, što će se održati od 7. do 15. lipnja na različitim lokacijama u Zagrebu.

Štimac Radin je izvijestila da će Vladin Ured i ove godine pružiti financijsku i moralnu potporu održavanja Zagreb Pridea 2013.

Današnji sastanak održan je uoči obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije – 17. svibnja, a u izaslanstvu Zagreb Pridea bili su Marko Jurčić, Matea Popov i Ana Brakus, priopćeno je iz Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova.

Razgovaralo se i o zakonskim i drugim inicijativama vezanim uz suzbijanje diskriminacije LGBT osoba. Istaknuta je važnost dosljedne provedbe strateških mjera iz Nacionalne politike za ravnopravnost spolova 2011.-2015. godine i antidiskriminacijskom zakonodavstvu, priopćeno je iz Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova.

Ravnateljica Ureda, Štimac Radin, podsjetila je da je Vlada RH prošli mjesec donijela novi Nacionalni program zaštite i promicanja ljudskih prava za razdoblje od 2013. do 2016. godine, u koji je uvršteno i zasebno poglavlje posvećeno Zaštiti prava spolnih i rodnih manjina.

Cilj toga poglavlja je povećati toleranciju prema spolnim i rodnim manjinama, rekla je Štimac Radin te istaknula da ‘Ured ravnopravnost spolova kontinuirano podržava sve aktivnosti usmjerene ka uklanjanju produciranja stereotipa i suzbijanju svih oblika diskriminacijske prakse prema pripadnicima LGBT zajednice’.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obilježava se diljem svijeta 17. svibnja. U Republici Hrvatskoj počeo se službeno obilježavati 2011. godine kada je uvršten u Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine.