U fokusu

U Zagrebu osnovana Antifašistička liga

‘Antifašizam danas valja prilagoditi novim društvenim uvjetima’

‘Antifašizam danas valja prilagoditi novim društvenim uvjetima’

U Zagrebu je 21. ožujka svečanom sjednicom u Starogradskoj vijećnici, službeno osnovana Antifašistička liga Republike Hrvatske. Riječ je o asocijaciji civilnih udruga i pojedinaca/ki koji dijele zabrinutost razvojem događaja u Hrvatskoj gdje se javno poricanje temeljnih etičkih vrijednosti demokratskog društva ponovo nameće kao legitimna politička opcija. 

Osnivanju je prethodila Liga formirana na prošlogodišnji Dan pobjede nad fašizmom, odnosno 9. svibnja.”Pobjeda nad naci-fašističkom ideologijom se tek treba izvojevati. To je općenito dug proces, a posebno u Hrvatskoj i drugim tranzicijskim zemljama. U Hrvatskoj se i danas vodi borba s vjetrenjačama, izmišljenim neprijateljima, falsificiraju se povijesne činjenice, truju se mlade generacije pri čemu važnu ulogu zauzimaju crkveni vrh i rašireni povijesni revizionizam”, istaknuo je Juraj Hrženjak, predsjednik Inicijativnog odbora Lige.

Organizatori/ice drže da se antifašizam danas valja prilagoditi novim društvenim uvjetima i proširiti ga novim idejama kako bi se djelotvorno mogao suprotstaviti akcijama i manifestacijama u kojima je nemoguće ne prepoznati prijeteće karakteristike fašizma.

“Stvaranjem zajedničke platforme antifašizam se treba konstituirati kao društveno i politički relevantan subjekt, koji će uz otpor neofašizmu, promicati i demokratske procese, dijalog, solidarnost i kritičko promišljanje realnosti”, ističe Antifašistička liga.

Pored Zorana Pusića koji je imenovan na mjesto predsjednika Antifašističke lige RH te Juraja Hrženjaka koji je postao počasni predsjednik, na mjesto zamjenice predsjednika imenovana je Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.