U fokusu

Rješenje koje će pomoći stati na kraj uličnom uznemiravanju

Aplikacija za pametne telefone putem koje se može odmah prijaviti ulično uznemiravanje

Aplikacija za pametne telefone putem koje se može odmah prijaviti ulično uznemiravanje

Hollaback aplikacija za pametne telefone omogućit će žrtvama izravno prijavljivanje uličnog uznemiravanja gradonačelniku, odnosno gradonačelnici, prenosi Ms. Magazine.

Žene u New Yorku kojima je dosta uznemiravanja na ulici će ubrzo dobiti efektno rješenje koje će pomoći u suzbijanju istog. Glasnogovornica gradskog vijeća i kandidatkinja za iduću gradonačelnicu Christine Quinn se udružila sa Hollaback! inicijativom protiv uličnog uznemiravanja u nastojanju da stvore aplikaciju koja bi omogućila ženama da prijave uznemiravanje izravno u gradonačelnikov/gradonačelničin ured bez ispunjavanja brojnih formulara.

Naime, aplikacija će koristiti informacije o mjestu koje je prijavljeno kao mjesto gdje se dogodilo uznemiravanje da bi stvorila mapu sa područjima u kojima se najčešće događaju slični incidenti i gdje je veća vjerojatnost da će žene biti uznemiravane. Do sada, područja sa najviše prijavljenih uznemiravanja su donji dio Manhattana i centar Brooklyna.

“Želimo dati do znanja građanima i građankama New Yorka, a posebno ženama i djevojčicama, da se osobe koje povrjeđuju ženska prava riječima ili djelima, neće moći više sakriti. Znat ćemo tko su, što rade, gdje to rade i stat ćemo takvom ponašanju na kraj”, izjavila je Quinn.

Ranija verzija aplikacije je prikupljala informacije o tome je li se dogodilo uznemiravanje ili ne, a ne o tome gdje se ono događa. Sa starom aplikacijom, korisnici/e su morali/e ispuniti žalbu i uputiti ju u ured gradonačelnika. Izvršna direktorica Hollaback! inicijative Emily May naglasila je: “”Još nedavno ako ste htjeli prijaviti uznemiravanje u New Yorku, trebali bi vam sati da ispunite prigovor. Mnogo ljudi trpi ulično uznemiravanje čak do tri ili četiri puta dnevno, stoga bi se prema tome podnošenje žalbi mogao pretvoriti u stalan posao”.

Žene se nose sa uličnim uznemiravanjem u cijelom svijetu, ali je problem posebno velik u New York-u. Istraživanje koje je sponzorirao Hollaback! je pokazalo da je 86 posto žena uznemiravano na ulicama grada u protekle dvije godine.

Da bi se olakšale prijave uličnog uznemiravanja, Quinn i May rade na destigmatiziranju žrtava. Ulično zlostavljanje je problem zlostavljača, a nikako osobe koja se slučajno našla u prolazu. Bilo bi dobro kada bi i drugi gradovi preuzeli inicijativu i pomogli svojim građanima/kama da se smanje ulična uznemiravanja i zlostavljanja.