U fokusu

Zabrinjavajuća stopa femicida u Argentini

Argentina prosvjeduje protiv nasilja nad ženama

Argentina prosvjeduje protiv nasilja nad ženama

Tisuće su ljudi izašli na ulice u Argentini kako bi prosvjedovali/e protiv nasilja nad ženama koje u toj zemlji poprima zabrinjavajuće razmjere – statistike pokazuju da u Argentini žena umre svakih 31 sat. Povod prosvjedima bilo je ubojstvo 14-godišnje Chiare Paez, koja je u svibnju, u 8. tjednu trudnoće, prebijena i živa zakopana od strane svog 16-godišnjeg dečka. Prosvjedi su se održali u gradovima diljem Argentine povodom sve većeg broja femicida, a prosvjedovalo se i u susjednim državama, Čileu i Urugvaju.

Prosvjednici/ce su držali/e natpise s izjavama “Ni una menos” (Niti jedna više) i nosili/e majice s imenima i slikama žrtava kako su marširali prema zgradi Kongresa u Buenos Airesu, osuđujući rodno uvjetovano nasilje. Prosvjed se vrlo brzo proširio i svim društvenim mrežama.

Iako je statistike teško usporediti, grupa za ženska prava La Casa del Encuentro navodi da je od 2008. godine ubijeno više od 1800 žena.

Predsjednica organizacije, Fabiana Tunez, rekla je: “Vlada se prekasno javlja kako bi spriječila to nasilje. U Argentini, i dalje umire jedna žena svakih 31 sat”. Izvještaji pokazuju da je obiteljsko nasilje uzrok smrti više od pet žena dnevno u Meksiku i čak 15 žena u Brazilu.

Sada su se javili i pozivi da vlada prikupi službene podatke kako bi se znao puni broj femicida u zemlji. Mabel Bianco, predsjednica Foundation for the Study and Research on Woman, navodi da je “potrebno više statističkih podataka kako bi se razvile učinkovite politike i adekvatan budžet koji bi omogućio provođenje tih politika”.

Predsjednica Argentine, Cristina Fernandez de Kirchner, napisala je na Twitteru da se Argentina “suočava s kulturom koja uništava žene”.

{slika}

Nasilje nad ženama i dalje ostaje velik problem u Argentini, bez obzira na zakon iz 2012. godine kojim su određene strože kazne za obiteljsko nasilje.

U listopadu prošle godine, anketa za Thomson Reuters Foundation pokazala je da je Buenos Aires šesti grad u svijetu s najopasnijim sustavom prijevoza za žene. Ispred njega se kao najopasniji navode Bogota u Kolumbiji i Lima u Peruu.

Podaci UN-a iz prošle godine, navedeni u izvještaju za Međunarodni dan za prekidanje nasilja nad ženama, pokazuju da 35 posto žena i djevojaka diljem svijeta u nekom trenutku života postanu žrtve nekog oblika fizičkog i/ili seksualnog nasilja.