U fokusu

izjava o djevičanstvu je ponižavajuća praksa

Bangladeš: Izjava o djevičanstvu prestaje biti preduvjet za brak

Bangladeš: Izjava o djevičanstvu prestaje biti preduvjet za brak

Getty Images

Aktivistkinje za ženska prava u Bangladešu ostvarile su prošlog utorka značajnu pravnu pobjedu, potaknuvši državni sud da ukine predbračnu izjavu o djevičanstvu kao preduvjet za brak.

Prema dosadašnjim zakonima o braku u ovoj južnoazijskoj zemlji, mladenka je prije vjenčanja bila dužna navesti je li ‘kumari’ (djevica), udovica ili pak prethodno razvedena.

Vrhovni sud u zemlji donio je u nedjelju presudu, naloživši vladi da ukloni taj pojam te ga zamijeni pojmom ‘neudata’.

Ova presuda predstavlja velik uspjeh skupinama za ženska prava koje su poslijednjih pet godina vodile pravnu bitku nazivajući potrebu za naglašavanjem djevičanstva “ponižavajućom i diskriminatornom” praksom.

“To je presuda koja nam daje vjeru u to da se možemo boriti i potaknuti na još više promjena za žene u budućnosti”, rekla je Ainun Nahar Siddiqua iz Bangladeškog zakonskog ureda za pružanje pravne pomoći i usluga (BLAST) za Reuters.

Presuda također znači promjene i za mladoženje. Za razliku od žena, muškarci ranije nisu morali navesti svoj status, ali sada će također morati izjaviti jesu li prethodno bili neoženjeni, razvedeni ili udovci.

“Sklapao sam mnoge brakove u Daki i često su me pitali zašto muškarci imaju slobodu ne otkriti svoj status, dok žene to isto ne mogu učiniti”, izjavio je matičar Mohammad Ali Akbar Sarker, za Reuters.

Izraz ‘kumari’ (djevica) korišten je u službenim dokumentima sve otkako su u Bangladešu uvedene vjenčane knjige 1960-ih. Siddiqua i drugi tvrdile su na sudu da taj izraz narušava privatnost žene koja se udaje.

Sud će svoju punu presudu objaviti u listopadu, a izmjene certifikata trebala bi stupiti na snagu tada.