U fokusu

kampanja povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama,

Bitna si!

Bitna si!

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, od 19. do 25. studenog,  u Rijeci će se održati sedmodnevna kampanja pod sloganom “Bitna si!”. Kampanjom se želi ukazati na problematiku nasilja nad ženama u našem društvu koje je sveprisutno, normalizirano i – društveno prihvatljivo. Slogan kampanje “Bitna si” ujedno je i naziv mrežne stranice jedinstvene u Hrvatskoj i regiji, a koja će službeno biti pokrenuta i predstavljena u 5 minuta do 12 prvog dana kampanje.

Prenosimo najavu:

Portal bitna.si nastao je iz virtualnog pokreta #ženeujavnomprostoru koji je ljetos započeo na Twitteru, i ubrzo prepoznat u regiji. Objava istinitih priča i iskustava žena svih dobi, o fizičkom i verbalnom nasilju kojega doživljavaju u javnom prostoru, stavila je u prvi plan pitanje prihvaćanja i razumijevanja žena, ali i problem njihove (ne)sigurnosti. Krajnje je vrijeme da se to promijeni.

Službenim otvaranjem portala sa pričama i svjedočanstvima o nasilju u javnim prostorima, te Facebook stranice Bitna.si, simbolički obilježavamo kraj razdoblja šutnje i početak novog doba u kojemu se žene, bez obzira na svoje porijeklo, obrazovanje, vjeroispovijest ili materijalni status ujedinjuju i djeluju zajedno za prihvaćanje u svim prostorima. Inicijator portala Bitna.si je udruga PaRiter, ali i veliki broj žena koje su odlučile podijeliti svoje priče i time zaustavile šutnju o nasilju kojega doživljavaju, često od djetinjstva.

Tijekom ove višednevne kampanje će se, kroz različite umjetničke forme, govoriti o nasilju nad ženama i načinima borbe protiv istoga. Od projekcija filmova, do performansa, radijskih emisija, interaktivnih webinara te likovne produkcije.

U kampanji sudjeluju riječke udruge FARO, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, Lezbijska organizacija Rijeka – LORI, RiRock te Radio Roža, Liburnia Film Festival, Studentski kulturni centar Rijeka i Poneštrica, Učenički dom Podmurvice Rijeka, Vijeće mladih Benčić, klub Jadran i kino Jadran te Book caffe Dnevni Boravak. Sudjeluju i riječke umjetnice Tanja Blašković i Nives Žarković, pjesnikinja Frida Šarar, plesna grupa Flame, glumica Marta Čaržavec te studentice riječke Akademije primijenjenih umjetnosti.

PROGRAM

Četvrtak, 19. studenog 2020.

Kampanja započinje u četvrtak, 19. 11. službenim pokretanjem portala bitna.si i postavljanjem rada riječke umjetnice Nives Žarković naziva “Sram te i stid bilo” ispred kluba Jadran (Krešimirova 26). Rad za cilj ima osvijestiti koliko zataškavamo problem nasilja u našem društvu. Nasilje doslovno guramo pod tepih i kontinuirano gazimo ženska prava.

U klubu Jadran, u organizaciji Liburnia Film Festivala, prikazat će se dokumentarni film “Mila” iz 2020. godine redatelja Karla Voriha koji progovara o nasilju koje protagonistica doživljava u obitelji i ljubavnim vezama. Bit će prikazan i eksperimentalni film Bojane Guberac iz 2019. godine “Strašnije od šake” koji problematizira činjenicu da žene nerijetko nakon što prestanu biti žrtve zlostavljača postanu žrtve okoline.

Filmovi će se prikazivati svakog dana od 19. do 25. 11., dok će se u ponedjeljak, 23. 11. u klubu Jadran u 19 sati održati razgovor koji će problematizirati normalizaciju nasilja među mladim ženama te u hrvatskom igranom filmu odnosno stereotipizaciju prikazanih muško-ženskih odnosa. O navedenoj temi govorit će Jelena Androić, direktorica Liburnia Film Festivala, a razgovor će moderirati Ana Ajduković iz udruge LORI.

Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci će od 19. do 24. 11. prikupljati umjetničke impulse otpora nasilju prema ženama – brze, jednostavne reakcije u nekom od umjetničkih medija s aktivističkom porukom borbe protiv nasilja! Prikupljeni umjetnički impulsi otpora bit će izloženi 25.11., na Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama, u virtualnoj galeriji SKC-a. Sve informacije bit će dostupne na www.skc.uniri.hr te na Facebook stranici SKC-a.

Petak, 20. studenog 2020.

U organizaciji SKC-a od petka, 20. 11., do nedjelje 22. 11., na trgu 128. brigade HV (ispred galerije Poneštrica) studentice riječke Akademije primijenjenih umjetnosti od 13 do 15 sati slikat će na temu ženskih iskustava iz kampanje Bitna.si. Radovi će se koristiti za aukciju, a sav dobiveni prihod bit će doniran SOS Rijeka kako bi se konkretno pomoglo ženama žrtvama nasilja.

Subota, 21. studenog 2020.

U organizaciji RiRock-a održat će se posebno izdanje Koncertne emisije –  Živo Uživo #15 – Ususret Ri Rocku, a emisija će biti posvećena ženama žrtvama nasilja. Emisiju prenosi Radio Roža te će se moći gledati uživo na Facebook stranici RiRock-a te u klubu Jadran.

Ponedjeljak, 23. studenog 2020.

SOS Rijeka će u 13 sati održati interaktivni webinar na temu “Psihologija okrivljavanja žrtava”. Predavačica je dr. sc. Jessica Taylor. Taylor je kroz svoj doktorski rad specijalizirala područje rada sa žrtvama nasilja, specifičnije “victim blaming”, odnosno okrivljavanje žrtava te samookrivljavanje žena koje su proživjele seksualno nasilje. Predavanje će se održati putem platforme Zoom, radni jezik webinara bit će engleski, bez prijevoda, a broj sudionika/ica je ograničen. Prijave za sudjelovanje primaju se do petka 20. 11.  do 14 sati, a prijaviti se možete  ispunjavanjem prijavnice ovdje.

Utorak, 24. studenog 2020.

Riječka umjetnica Tanja Blašković će u 10 sati u Kružnoj ulici na zidu Erste banke u Rijeci početi s oslikavanjem murala posvećenom ženama žrtvama nasilja. Istog dana, u 20 sati, u Book Caffeu Dnevni boravak održat će se Večer poezije i razgovor o položaju žena u društvu s pjesnikinjom Fridom Šarar. Razgovor će moderirati novinarka Bojana Guberac.

Srijeda, 25. studenog 2020.

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u 12 sati ispred Radio Rijeke učenice Učeničkog doma Podmurvice uz pratnju voditeljice Barbare Maras kredama će ispisivati poruke “Bitna si” i  “Ljubav nije nasilje”. Iste poruke cijelog će tjedna kampanje biti izložene u izlogu prostora Vijeća mladih Benčić.

U 13 sati od kluba Jadran do Radio Rijeke žene će simbolički na svojim leđima prenijeti rad umjetnice Nives Žarković nakon čega će riječka aktivistkinja Iva Davorija pročitati autorski tekst glumice Marte Čaržavec “Volim te, ali ne” nastao u sklopu nastao u sklopu kolegija “Rod, seksualnost, identiteti – od opresije do ravnopravnosti” koji se izvodi u riječkim udrugama LORI, SOS Rijeka i PaRiter te na Odsjeku za kulturalne studije u Rijeci.

Tijekom pohađanja nastave u SOS Rijeka, a koristeći riječi kao medij i oružje, Čaržavec se suprotstavila razornom djelovanju rodno uvjetovanog nasilja. Kasnije, tekst dobiva nadopunu i realiziran je u sklopu projekta “Šest glumica traži autora”. Nakon pročitanog teksta riječka plesna grupa Flame održat će nastup koji slavi žensko osnaživanje. U sklopu kampanje plesna grupa Flame će 25. 11. na svojoj Facebook stranici premijerno predstaviti art visual video “Femopera” koji naglašava modernu ženu kroz plesne pokrete i glazbu u snažnom,neustrašivom i neovisnom obliku. Cilj video projekta je kroz vizualnu i plesnu umjetnost istaknuti pojam žene kao pokretača svijeta iza kulise te prikazati njezinu hrabrost i borbenost za ravnopravnost.

 Za sve informacije o događanjima u sklopu kampanje Bitna.si pratite web i Facebook PaRiteraSOS Rijeka te LORI, kao i Facebook stranicu bitna.si.