U fokusu

Dozvola za brak ne smije biti uskraćena istospolnim parovima

Brazil dao zeleno svjetlo istospolnom braku

Brazil dao zeleno svjetlo istospolnom braku

Brazil je postao treća i najveća latinoamerička država koja je faktički dala zeleno svjetlo istospolnom braku.

Nacionalni savjet za pravosuđe, na panelu posvećenom brazilskom pravnom sustavu, kojim je predsjedavao vrhovni sudac, prenio je stav vladinom uredu da je brazilsko pravosuđe usvojilo priznavanje istospolnog braka.

“Ovo faktički znači da je Brazil odobrio istospolni brak”, rekao je Raquel Pereira de Castro Araujo, šef Komiteta za ljudska prava brazilske odvjetničke komore.

Šef Vrhovnog suda Joaquim Barbosa objasnio je da nema razloga čekati da Kongres službeno usvoji Zakon o istospolnom braku, i da se istospolni parovi mogu slobodno vjenčavati.

Barbosa je istaknuo da je Vrhovni sud Brazila još 2011. godine prepoznao stabilne gay i lezbijske zajednice te donio odluku kojom im Ustav garantira ista prava kao i heteroseksualnim parovima.

Odluka Vrhovnog suda Brazila dolazi tek nešto više od dva mjeseca prije nego što će papa Franjo prisustvovati Svjetskom danu mladih u Brazilu, zemlji sa najviše rimokatolika na svijetu – 123 milijuna od 194 milijuna stanovnika ukupno. Uz to ima oko 60 tisuća gay parova.

Da podsjetimo: nedavno su odobreni istospolni brakovi u Urugvaj te u Argentini od 2010., dok je istospolni brak dozvoljen u Mexico Cityju (ali ne i u ostatku Meksika) od 2009. godine.