U fokusu

Podmuklo i nedemokratsko ponašanje konzervativaca

Britanska vlada ukida sve studentske stipendije

Britanska vlada ukida sve studentske stipendije

Twitter

Sredstva koja su osmišljena kako bi pomogla najsiromašnijih studentima i studenticama, sada će biti otpisana od strane torijevaca.

Konzervativna vlada  je sada i službeno otpisala sve studentske stipendije, gurajući ovu  politiku bez parlamentarne rasprave i bez odgovarajućeg broja glasova.

O financijskim sredstvima – koja su trebala poslužiti najsiromašnijim učenicima i učenicama za sveučilišnu  stipendiju – raspravljalo se na Odboru za zakonodavstvo u petak prošlog tjedna, unatoč snažnom protivljenju. Odluka je donesena bez glasovanja ili rasprave u Donjem domu.

“To nije samo eksperimentiranje, nego velika promjena od strane vlade”, rekao je Gordon Marsden, ministar u sjeni. “To je učinjeno bez konzultacija i bez upozorenja i isključivo prema vlastitoj procjeni, bez detaljne i odgovarajuće parlamentarne rasprave”.  

Ovaj potez će direktno utjecati na više od pola milijuna studenta/ica koji dolaze iz obitelji s niskim primanjima, koji su prethodno dobivali stipendiju u iznosu od 3.387 funti – a to je iznos koji je dovoljan za pokrivanje jednogodišnje stanarine u nekima od gradova. Umjesto toga, oni će sada biti prinuđeni dizati kredit, kako bi pokrili dodatne troškove.

“Dolazim iz razvedene obitelji i moja mama ima plaću daleko ispod državnog prosjeka, unatoč tome što radi puno radno vrijeme. Ne znam što bih učinila bez ove subvencije. Ovaj iznose je bitan za ogroman broj studenata/ica koji nisu u mogućnosti nazvati svoje roditelje kako bi im nadomjestili novac kada im ga ponestane”, komentirala je Emma Chorley za Huffington Post.

“Ovo izgleda vrlo zastrašujuće za mlade ljude i njihove roditelje. Ovo je tipična torijevska reakcija. Ovakvo ponašanje vlade je podmuklo i nedemokratski. Oni ne razumiju što znači boriti se.” rekao je lider liberalnih demokrata Tim Farron, te dodao kako će ovo ukidanje subvencija naštetiti najsiromašnijima i dodatno učvrstiti nejednakosti u društvu.