U fokusu

Predstavljanje knjige

‘Budućnost žene je budućnost čovječanstva’

‘Budućnost žene je budućnost čovječanstva’

U utorak, 16. lipnja, u 19:30 sati, u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, predstavljena je knjiga dr. sc. Ane Maskalan,Budućnost žene: filozofska rasprava o utopiji i feminizmu“.

Ono što je intrigantno i subverzivno kod knjige je sam naslov, što je naglasila dr. sc. Gordana Bosanac u svom zanimljivom osvrtu. Sam je naslov “udarac patrijarhatu” i cjelokupnoj dominantnoj ideologiji koja ne pretpostavlja niti se pita o budućnosti žene. Kako kaže dr. sc. Bosanac, ideologija svijeta u kojem živimo nikad nije pretpostavljala mogućnost govorenja, razmišljanja i promišljanja o ženi po sebi i o ženi o sebi jer se na ženu gleda kao na “dekorativni privjesak” svijetu u kojem postoji. Kroz povijest, prvenstveno filozofsku, o ženi se promišljalo isključivo kao o “nužnom zlu”. Veliki filozofi kao što su Aristotel i Nietzsche ženama su pripisivali sve ono što je i dan-danas ukorijenjeno u patrijarhalnom svjetskom pogledu, a to je ženina manja intelektualna vrijednost, prevelika emotivnost i nemogućnost razboritog promišljanja.

Glavna tema ove nesvakidašnje knjige je promišljanje o budućnosti žene u svijetu kojim raspolažemo. Dr. sc. Eva Dolar Bahovec istaknula je kontrast između današnjeg svijeta koji je nihilističan, u kojem naizgled sve nestaje, pa tako i utopija i feminizam, i knjige koja nudi nadu, budućnost s velikim B i uopće ne daje prostora ideji da svijet, ideje, utopija i feminizam mogu nestati.

Bosanac primjećuje kako se, suprotno naslućivanju koje naslov izaziva, ne govori o “budućnosti žene same”, već o budućnosti svijeta i ideja općenito. Način na koji se Maskalan bavi ovim dvama diskursima, utopijskim i feminističkim, i način na koji ih spaja, nova je pojava u filozofskim i općenito društvenim i humanističkim promišljanjima o vezi feminizma i utopije. Feminizam izlazi iz same utopije i na taj je način spoj ove dvije vrste diskursa prirodan i upotpunosti kompatibilan, smatra dr. sc. Hrvoje Jurić. Jurić također napominje kako bi trebali, potaknuti ovom knjigom, kritički razmisliti o mainstreamu u koji je upao feminizam i feministička praksa. To je ujedno i jedno od dva pitanja koja je Jurić istaknuo kao važna koje ova knjiga postavlja. Drugo pitanje se odnosi na razmišljanje o utopiji u postutopijskom svijetu.

Ova je knjiga, kako se moglo čuti na predstavljanju, nepoznat spoj feminističkog diskursa u utopiji. Istaknuto je i to kako knjiga daje kvalitetan pregled jednog i drugog pogleda na svijet, te kako vrlo inteligentno uvodi čitatelja/čitateljicu u novo promišljanje o feminizmu i utopiji kao povezanim i neodvojivim diskursima.

Osim triju spomenutih recenzenta i recenzentica te autorice koja se na kraju zahvalila svima, predstavljanju knjige prisustvovali su i Ilija Ranić kao urednik, te dr. sc. Mladen Labus ispred Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

Problematiziranje budućnosti svijeta kroz prizmu feminizma, a sve to gledano iz utopijskog rakursa potiče da posegnete za tom knjigom, te se iz prve ruke uvjerite u mogućnost ili nemogućnost promišljanja o svijetu kroz spoj ova dva diskursa. Jer, kako je rekla dr. sc. Bahovec: “Budućnost žene je budućnost čovječanstva”.