U fokusu

Korak unazad

Crna Gora nije usvojila zakon o životnom partnerstvu

Crna Gora nije usvojila zakon o životnom partnerstvu

Zakon o životnom partnerstvu nije dobio potrebnu većinu u parlamentu Crne Gore, iako ga je predložila Vlada. Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni centar smatraju da je ne usvajanjem ovog zakona poražen demokratski proces i sveukupan europski put Crne Gore. 

Za usvajanje zakona je glasalo 38 zastupnika/ica DPS-a, SD-a i Liberalne partije, dok su protiv glasali zastupnici/e manjinskih stranaka: Ervin Ibrahimović (BS), Nedžad Drešević (BS), Adrijan Vuksanović (HGI) i Genci Nimanbegu (Forca). Opozicijska Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je Vladu da ponovno predloži taj zakon jer bi njihovi zastupnici/e sigurno glasali za njega da su bili u parlamentu. Naime, oni su bojkotirali sjednicu u znak protesta zbog kažnjavanja njihovog zastupnika dan ranije zbog iznesenih političkih stavova čime je, tvrde, prekršen poslovnik. 

Hvala i onima koji su svoje lične i političke sitne interese stavili ispred osnovnih ljudskih prava građana i građanki Crne Gore i manipulisali našim osnovnim ljudskim pravima. Istorija će vas po tome pamtiti. Veliko hvala svima koji su bili protiv ovog zakona. Vaš otpor nas jača, vaša mržnja nas nikada neće pokolebati, usporiti ni zaustaviti. Pred vašom mržnjom nećemo nikada spustiti glavu. Idemo dalje”, priopćili su Queer Montenegro na Facebooku.

“Osjećam se poraženo. Nadala sam se da ću danas moći da izađem pred LGBTIQ zajednicu i podijelim radost što je ovaj zakon usvojen. Ovakav ishod glasanja nije samo poraz za civilno društvo, već i za demokratiju i demokratski proces u Crnoj Gori. Očito je da Crna Gora nije spremna da stane u red razvijenih, demokratskih zemalja Evrope, te da radije bira put diskriminacije i predrasuda, koji vodi u mržnju i netoleranciju”, kazala je Bojana Jokić iz LGBT Foruma Progres.

Prijedlogom zakona je predviđeno da istospolni partneri mogu sklapati brak, da nasljeđuju jedni druge, da imaju zajedničku imovinu, pravo na mirovinu i socijalno osiguranje, posjete u bolnicama, da zajedno brinu o djeci, ali i obvezu da se brinu o djetetu svog partnera ako nema bliže obitelji. Prijedlog na sadrži izričitu odredbu da mogu usvajati djecu, no dozvoljava zajedničku brigu o djeci jednog/e od partnera/ica.

“Duboko smo razočarani, naše ljudsko dostojanstvo je obezvrijeđeno na najvišem institucionalnom nivou, obezvrijeđena je i naša zajednica. Uprkos tome, nećemo odustati od borbe za naše dostojanstvo, našu budućnost i boljitak našeg društva. Konačno, želim da se zahvalim svim poslanicima i poslanicama koji su podržali ovaj zakon i poslali jasnu poruku da LGBTIQ zajednica nije sama u svojoj borbi za jednakost”, dodala je Jokić.

Kao društvo nećemo moći da krenemo naprijed dok svi ne budemo suštinski jednaki u očima zakona. Istospolne zajednice, koje do danas nisu prepoznate, zadržaće isti status, jer nam je poručeno da smo manje vrijedni i nepoželjni u vlastitoj zemlji. Danas je zaista tužan dan za sve nas iz LGBTIQ zajednice, ali borba se nastavlja“, naveo je John M. Barac iz LGBTIQ Socijalnog Centra.