U fokusu

'Više demokracije za više Europe'

Crtači grafita protiv neliberalnih trendova

Crtači grafita protiv neliberalnih trendova

Crosol.hr

Organizacije civilnog društva iz Mađarske, Hrvatske (CROSOL), Latvije (Lapas LV) i Slovenije (SLOGA, platforma NVO za razvoj, globalno učenje i humanitarnu pomoć) pokrenule su paneuropsku internetsku kampanju protiv jačanja neliberalnih demokracija u Europi.

Crtači grafita iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Latvije – Lunar, Dainis Rudens, Teo Ivančič i Aleksandar Flox – pozvani su da naslikaju murale koji prikazuju nedavne neliberalne trendove u svojim zemljama.

Kampanje pod nazivom “Više demokracije za više Europe” reakcija je na nedavne neliberalne trendove, a njezina je namjera potaknuti građane_ke da ostanu na strani ljudskih prava, liberalne demokracije i vladavine prava.

Na stranicama CROSOL-a stoji:

“Posljednjih godina svjedočimo usponu i širenju politika tzv. neliberalne demokracije u zemljama članicama Europske unije u istočnoj Europi. Nedavni politički događaji u Poljskoj i Mađarskoj mogli bi biti najbolji primjer takvih politika, gdje građani sve više podupiru političke stranke čiji se politički ciljevi protive načelima vladavine prava EU i poštivanju svih vrijednosti ljudskih prava.

Ostale istočne i srednjeeuropske države su također osjetljive i prijemčive na ove vrste napada. S vremena na vrijeme i u drugim državama istočne Europe možemo primjetiti iste obrasce kao i u Mađarskoj i Poljskoj – napadi na organizacije civilnog društva, nezavisne medije, nezavisnu kulturu, napade na pravosuđe i porast ksenofobije i homofobije. Također se osporavaju i već stečena ženska prava. To je jasan znak da su građani istočnoeuropskih zemalja članica EU spremni odustati od nekih temeljnih ljudskih prava kao što su sloboda izražavanja, sloboda okupljanja, slobodni mediji, civilno društvo ili neovisno pravosuđe.

Takvi trendovi nanose ozbiljnu štetu našim demokracijama. Ovom kampanjom želimo poslati drugačiju poruku iz istočnoeuropskih država. Vjerujemo da su neliberalne demokracije bolesne demokracije. Također vjerujemo da se Europa mora promijeniti i prigrliti više demokracije i omogućiti čvršću zaštitu svih vrijednosti ljudskih prava; od građanskih i političkih do društveno-ekonomskih prava. Želimo živjeti u društvima gdje liberalna prava ne marginaliziraju društveno-ekonomska prava, i obrnuto.

Mi – građani istočnoeuropskih zemalja – građani Europe – izjavljujemo da ne podupiremo uspon neliberalnih demokracija. Ideja solidarnosti i demokracije mora preživjeti u Europi.

Samo zajedno možemo izliječiti naše demokracije.

Više demokracije za više Europe!”