U fokusu

kontra hodačima

Crveni otpor za pravo na pobačaj: Ako se ne odupremo, zgazit će nas

Crveni otpor za pravo na pobačaj: Ako se ne odupremo, zgazit će nas

Hrvatska je ženama okrenula leđa. Ne štiti nas od partnerskog nasilja, uskraćuje nam zdravstvenu skrb, izlaže nas nasilju u bolnicama. A već neko vrijeme pokušava nam se oduzeti i pravo na slobodno odlučivanje o rađanju. Pravo koje nam je posljednjih godina ograničeno iz dva temeljna razloga: pobačaj je nedostupan jer ga nema tko obavljati i jer ga žene ne mogu platiti.

{slika}

Ulicama naših gradova, davno oslobođenih od fašističkih ideja, već četvrtu godinu “miroljubivo hodaju” oni koji te ideje žele rehabilitirati. Pobornice i pobornici prisilnog rađanja. Nema ničeg miroljubivog u političkom pritisku za zabranu pobačaja na dan izborne šutnje. Nema ničeg miroljubivog u onima koji mlade koji im pokažu otpor nazivaju spodobama, prijete im, prijavljuju ih policiji. Nema ničeg miroljubivog u pjesmi Marka Perkovića Thompsona, apologeta ustaškog režima, pod čijim su prvim bijelim poljem žene koje su pobacile – strijeljane.

{slika}

Crvena je boja krvlju izborenog prava na pobačaj. Žene su umirale jer su dogme stavljene ispred njihovog zdravlja. Zbog ideja koje će u subotu “miroljubivo hodati” vašim ulicama. Hod “za život” gazi žene, više puta smo to poručile. Ako se ne odupremo sada i ovdje, žene će trpjeti još više, riskirati još više da bi preživjele i bile slobodne.

Zato vas pozivamo da na dan hoda za zabranu pobačaja obučete nešto crveno, izađete na ulice i okrenete leđa klerikalnoj paradi. Da time poručite da su žene ravnopravne građanke, da su zdravlje i životi žena ispred crkvenih dogmi. Pozivamo vas da crvenom bojom označite svoje prozore, ulice, trgove. Na Facebook stranicu pošaljite nam fotografije vaših mjesta crvenog otpora.

{slika}

U subotu pogubne ideje zauzimaju tri grada ove zemlje. Njihove zastave vijore se nad našim glavama kao tmurna verzija budućnosti u kojoj će privilegirana šačica “pravovjernih” krojiti naše živote. Pokažite otpor, pokažite crveni otpor – pokažite da ne odustajete od pravednije vizije svijeta za sve. Jer odustajanje – nije opcija!

Zahtjeve Platforme za reproduktivna prava pročitajte OVDJE

{slika}