U fokusu

REAKCIJA centra za ženske studije

CŽS: Napadi na Rakić i Violić tek su dio aktualnog repertoara nasrtaja na žene

CŽS: Napadi na Rakić i Violić tek su dio aktualnog repertoara nasrtaja na žene

Izjavu Centra za ženske studije prenosimo u cijelosti.

Napad na predsjednicu Vijeća za elektroničke medije, novinarku Mirjanu Rakić koji se 26. siječnja 2016. odigrao u prostorijama Vijeća za elektroničke medije, uz podstrek uličnog “događanja naroda” kakav je svojedobno krasio fašističku Miloševićevu politiku, zorno je demonstrirao da se mete instrumentaliziranog zveckanja veteranskim oružjem prvo traže među redovima već znanih najopasnijih likova suvremenog demokratskog društva: visoko obrazovanim ženama koje utjelovljuju sam vrh profesionalne etike.

Ova stravična javna gesta, uobličena i u kartonskom redizajnu koji zorno svjedoči o tome kakvog demona fašistička svijest u toj figuri vidi, tek je dio aktualnog repertoara nasrtaja na žene i sva njihova teško stečena prava. Povorka koja je podupirala taj napad simboličko je utjelovljenje zlostavljačke politike prema ženama kakvu neke skupine očito kane provesti svim, a nažalost i prepoznatljivim “institucionalnim i vaninstitucionalnim” sredstvima, kao što to već najavljuju programi demografske obnove, staro oruđe uskrate reproduktivnih prava, i zahtjevi za preraspodjelom financija civilnoga sektora, u kojemu i ženske udruge zauzimaju važan udio.

Nadalje, Nina Violić, istaknuta hrvatska umjetnica, koja više od 20 godina prostor svojega javnog i profesionalnog djelovanja nalazi u glumi, zbog svoje je izjave – pretpostavljamo one:  “Ne podnosim nacionalizam, fašizam i povraća mi se od svih vrsta patriotizama. Gnušam se diktature i jednoumlja”  – dobila prijetnje progonom, smrću i silovanjem, karakterističnim smjelim reakcijama fašističkih bojovnika. 

Kao Centar koji se diči svijetlim imenom neustrašive hrvatske književnice, novinarke i aktivistice  Marije Jurić Zagorke, te koji u svim svojim programima pronosi ideju rodne tolerancije, mira i sigurnosti za sve građanke i građane Republike Hrvatske, zgražamo se nad činjenicom da je u povorci sudjelovao potpredsjednik Hrvatskoga sabora te oštro prosvjedujemo protiv sramotnih napada na Mirjanu Rakić i Ninu Violić, koji su već drastično ugrozili dostojanstvo svih žena i ugled Republike Hrvatske.