U fokusu

istraživanje objavljeno u časopisu The Lancet Psychiatry

Danska studija odbacila povezanost između prekida trudnoće i pokušaja samoubojstva

Danska studija odbacila povezanost između prekida trudnoće i pokušaja samoubojstva

Pobačaj ne povećava rizik od samoubojstva kod žena, pokazali su rezultati istraživanja objavljenog u časopisu The Lancet Psychiatry, usred sve veće rasprave o liberalizaciji zakona kojima se zabranjuje prekid trudnoće.

Prva sveobuhvatna studija o povezanosti pobačaja i pokušaja samoubojstva – na temelju podataka 520 tisuća Dankinja starijih od 17 godina – otkrila je da je već postojeće narušeno mentalno zdravlje bilo najjači faktor rizika za žene koje su pokušale okončati život.

“Stajalište da pobačaj dovodi do samoubilačkih misli, planova ili čak pokušaja samoubojstva korišten je za stvaranje politika koje se tiču pobačaja o pobačaju u nekim dijelovima svijeta”, rekla je voditeljica istraživanja Julia R. Steinberg sa Sveučilišta u Marylandu. “Podaci našeg istraživanja ne podupiru tu tezu”.

Unatoč nizu ograničenja koja su donijele neke američke države, globalni je trend ka liberalizaciji zakona o pobačaju. Šest od 10 žena reproduktivne dobi živi u zemljama koje široko dopuštaju pobačaj, navode iz Centra za reproduktivna prava.

Argentina je posljednja u nizu zemalja koja razmatra promjenu zakona, uslijed stupanja na dužnost novoizabranog predsjednika lijeve stranke Alberta Fernandeza, koji je reproduktivna prava žena opisao kao javnozdravstveno pitanje.

Autori/ice istraživanja navode da je među ženama koje su napravile pobačaj u prvom tromjesečju 8.9 od 1000 napravilo nefatalni pokušaj samoubojstva godinu dana prije postupka, dok je 8.6 na 1000 učinilo godinu neposredno nakon njega. Ističu da sličnost u broju pokušaja samoubojstava govori da se pokušaji samoubojstva ne mogu pripisati pobačaju.

Pet ili više godina nakon pobačaja, 2.2 u 1000 žena pokušalo je izvršiti samoubojstvo, što je neznatno više od dvije na 1000 žena koje nisu pobacile, no pokušale su izvršiti samoubojstvo. Pokušaji samoubojstva bili su uglavnom usko povezani s prethodnim kontaktom s psihijatrijskim službama ili uporabom lijekova za liječenje depresije, tjeskobe ili psihoze, otkrila je studija.