U fokusu

Izbjeglice (ne)dobrodošle

Danska želi zatvoriti granicu za izbjeglice

Danska želi zatvoriti granicu za izbjeglice

Hina

Danska Vlada predložila je glasanje o zakonu koji će omogućiti zatvaranje granica za izbjeglice ako bude rastao broj azilanata/kinja koji/e žele ući u Dansku, prenosi abrasmedia.info. “Moramo se nositi s pritiskom. To je razlog što uvodimo hitne kočnice da bismo bili u mogućnosti vratiti azilante na granicu”, rekla je ministrica za strance i integraciju Inger Støjberg.

Mjera je inspirirana zakonom usvojenim u lipnju u Norveškoj, koja dozvoljava policiji da vraća osobe koje dođu na granicu tražiti azil, bilo da su one u “kriznoj situaciji”, ili dolaze iz neke druge nordijske zemlje. Danska je prihvatila 4.700 zahtjeva za azil od početka godine i predviđa ih oko 10.000 godišnje.

Izvršna vlast želi ograničiti pravo na socijalnu naknadu za azilante/kinje, pokrenuti mjere sigurnosti za centre u kojima su oni smješteni, olakšati protjerivanje onih čiji su zahtjevi odbijeni.

“Oko 10.000 podnosioca/ica zahtjeva, to je previše”, rekla je Støjberg, poznata po antiizbjegličkoj retorici.

Danska je šokirala mnoge branitelje/ice ljudskih prava, usvojivši u veljači zakon koji omogućuje konfiskaciju novca od azilanata/kinja i vrijednih stvari da bi financirali svoj boravak.