U fokusu

povodom silovanja i ubojstva tinejdžerice

Deseci tisuća žena diljem Argentine u velikom prosvjedu protiv nasilja prema ženama

Deseci tisuća žena diljem Argentine u velikom prosvjedu protiv nasilja prema ženama

Ni Una Menos/Facebook

Deseci tisuća žena diljem Argentine prosvjedovali su u srijedu protiv nasilja prema ženama nakon silovanja i ubojstva 16-godišnje djevojke Lucije Pérez prošlog tjedna u obalnom gradu Mar del Plata.

Prosvjed prozvan Crna srijeda (#MiércolesNegro) u Argentini je organizirao kolektiv Ni Una Menos (Nijedna manje), a prosvjedi su se održali i u ostalim zemljama Latinske Amerike. Kolektiv je organizirao marš s prosvjednicama odjevenima u crno koje su otišle sa svojih poslova, s fakulteta ili škola kako bi glasno ustale protiv nasilja prema ženama.

{slika}

“Kažemo dosta! Nećemo se vratiti na poniznost i više nećemo tolerirati mizoginiju ili nasilje s kojima se suočavaju sve žene”, rekla je Sabrina Cartabia, jedna od organizatorica prosvjeda, prenosi Guardian. Ni Una Menos organizirao je i prvi marš protiv rodno uvjetovanog nasilja prema ženama u lipnju prošle godine.

Tinejdžerica Lucia Pérez oteta je, drogirana, silovana i mučena i taj brutalni napad uzrokovao je srčani zastoj, objasnila je tužiteljica María Isabel Sánchez i dodala da nikad u karijeri nije imala ovako brutalan slučaj.

{slika}

Napadači su oprali njeno tijelo i obukli je tako da sve izgleda kao predoziranje te odveli u bolnicu. Uhićena su dvojica muškaraca, poznata po preprodaji droge ispred škole te optužena za silovanje i ubojstvo.

Međutim, Pérezino ubojstvo samo je posljednje u nizu femicida, zločina počinjenih od strane muževa, partnera, članova obitelji ili poznanika žrtve. U više od jednog slučaja, žena je bila zapaljena od strane svog partnera. “Ovim nas se nasiljem želi dati lekciju, želi nas se staviti natrag u tradicionalne uloge u koje se više ne uklapamo”, rekla je Cartabia. “Ne radi se o specifičnom slučaju od strane jednog muškarca prema jednoj specifičnoj ženi, to je poruka svim ženama da se vrate u stereotipne uloge”, zaključila je.

{slika}

Argentina je 2012. godine donije zakon protiv ‘femicida’, pravnog pojma koji obuhvaća nasilje u obitelji, ubojstvo iz časti i ostale kategorije zločina iz mržnje prema ženama. Međutim, aktivistkinje upozoravaju kako se mačistički stavovi i ponašanje sporo mijenjaju: samo u posljednjih 18 dana u Argentini je ubijeno 19 žena.