U fokusu

Vandali uništili 'Put mučeništva'

Devastiran antifašistički spomenik u zagrebačkom spomen-parku Dotrščina

Devastiran antifašistički spomenik u zagrebačkom spomen-parku Dotrščina

Antifašistički Vjesnik jutros je objavio fotografije devastiranog antifašističkog spomenika Put mučeništva koji se nalazi u zagrebačkom spomen-parku Dotrščina.

“Fašisti koji se potpisuju kao navijači zagrebačkog Dinama išarali su spomenik tisućama žrtava fašizma u zagrebačkom spomen parku Dotrščina sa simbolima: nacizma, ustaštva i rasizma. Očekujemo da ovaj fašistički čin osude sve najviše institucije ove vlasti i priznaju da je fašizacija društva dosegla kritičnu točku na kojoj se mora pod hitno i oštro reagirati”, ističu na FB stranici.

Riječ je o jednom od spomenika koji je podignut na mjestu najvećeg masovnog zločina u modernoj povijesti Zagreba, na kojem je tokom fašističke okupacije od 1941. do 1945. godine ubijeno više tisuća ljudi. Žrtve su većinom bili Židovi/ke, Srbi/kinje, Romi/kinje te hrvatski antifašisti/kinje iz Zagreba i okolice.

Iz Antifašističkog Vjesnika navode da je policija obaviještena i trenutno radi uviđaj, no također potiču građane i građanke da pošalju e-mail na sljedeće adrese:
ured@predsjednica.hr, gradjani@vlada.hr, odsjek-za-gradjane@zagreb.hr, kao i saborskim zastupnicima/cama.