U fokusu

dvije mame

Disney uvodi promjene: rasno mješoviti lezbijski roditeljski par u crtiću

Disney uvodi promjene: rasno mješoviti lezbijski roditeljski par u crtiću

GLAAD/Screenshot

Disney je uveo rasno mješovitu obitelj s dvije mame, kojima glasove daju glumice lezbijke.

U nedavnoj epizodi Disney Channel serije Doc McStuffins, Wanda Sykes i Portia de Rossi daju glasove majkama lezbijkama, koje pomažu svojoj djeci kako se nositi nakon “potresa” koji je potresao kuću. Majke, koje su u vezi, nauče od titularnog lika Doc McStuffins kako napraviti komplet za slučaj potresa, kojim će zaštititi svoju obitelj u budućnosti.

Epizoda nije nužno usredotočena na seksualnost majki lezbijki. Umjesto toga, njihov odnos je  jednostavno prikazan kao činjenica, javlja The Daily Dot. Scenu je pozdravio GLAAD (neprofitna vladina organizacija koja promovira razumijevanje, prihvaćanje i jednakost) zbog svoje obzirnosti i inkluzivne prirode, utirući put budućoj zastupljenosti rasno mješovitih queer obitelji na televiziji.

“Moja djeca zaslužuju priliku vidjeti svoju obitelj na televiziji, a ta epizoda radi upravo to na lijep i pozitivan način”, izjavila je predsjednica i izvršna direktorica GLAAD-a Sarah Kate Ellis. “Serije poput ove odražavaju naš pravi svijet, a danas to uključuje mnogu djecu koju odgajaju gejevi i lezbijske, koje/i će slaviti ovu priču.”

Ovo nije Disneyev prvi korak u LGBTQ reprezentaciji. Prije toga, u animiranoj seriji Star vs. The forces of Evil, prikazan je Disneyev prvi gej poljubac. Disney je također predstavio svoj prvi lezbijski par u seriji Good Luck Charlie, čineći njihov odnos centralnim za jednu epizodu unutar serije.