U fokusu

13 parova podnijet će tužbu na sudove u 4 grada

Na Valentinovo najavljena borba za pravo na istospolne brakove u Japanu

Na Valentinovo najavljena borba za pravo na istospolne brakove u Japanu

pexels.com

U Japanu je 13 istospolnih parova najavilo pritisak na sudove na Valentinovo kako bi zahtijevali pravo na sklapanje istospolnih zajednica i time postali prva zemlja u Aziji koja će legalizirati istospolne brakove. 

Parovi će podnijeti tužbu u barem četiri grada, uključujući Tokio, s tvrdnjom da im Vlada oduzima ustavno pravo na jednak tretman, kazao je jedan od odvjetnika Yoshie Yokoyama.

“Ustav nam daje pravo da ostvarimo sreću i jednakost. Nepriznavanje istospolnih zajednica narušava to pravo”, kazao je Yokoyama. 

Japanski zakoni su nešto manje strogi kad su u pitanju LGBT+ prava u odnosu na zakone u drugim azijskim zemljama. Iako je homoseksualnost legalizirana davne 1880. godine, biti otvoreno gej u Japanu je još uvijek tabu tema. Također, protivnici istospolnih zajednica, kao i kod nas, smatraju da se time narušava društvo i obitelj kao zajednica. 

Iako su istospolni brakovi i dalje ilegalni u Japanu, u nekim dijelovima zemlje parovi mogu dobiti certifikat koji im omogućava slična prava kao što imaju parovi u braku čime im postaje lakše iznajmiti stan i/ili posjetiti jedno drugo u bolnici. 

Jedna od tužiteljica je i Ai Nakajima. Ona i njena partnerica Kristina Baumann vjenčale su se u Njemačkoj, no ne mogu registrirati svoj brak u gradu Yokohama, u blizini Tokija. To znači da Nakajima ne može aplicirati za vizu svoje partnerice koja je u strahu od deportacije jer ne može naći posao nakon studija. 

“Postoji mnogo internacionalnih istospolnih parova u Japanu, no s obzirom da nema zakona koji prepoznaje našu zajednicu i štiti je, mnogi ljudi su odlučili ne živjeti u Japanu, čak i kad to žele”, kazala je Nakajima. 

Istospolnim parovima u Japanu su također negirana roditeljska prava prema djeci njihovih partnera/ica te ne mogu biti nasljednici partnerovih/icinih dobara nakon što on/ona umre. 

“Japan može biti jedna od prvih zemalja u Aziji, kao Tajland, Vijetnam i Taiwan, koja može zbilja pokazati da poštuje jednakost i zalaže se za nediskriminaciju kroz prava koja su garantirana i ista svim građanima/kama”, kazala je Ging Cristobal,  regionalna koordinatorica internacionalne LGBT+ zagovaračke skupine OutRight Action International. 

Na Tajlandu traje rasprava o odobravanju civilnog partnerstva, dok je Taiwan na referendumu odbacio bračnu jednakost. Na Vijetnamu su dopušteni istospolni brakovi, no parovi nemaju ista prava kao što imaju heteroseksualni parovi.