U fokusu

10 rasno motiviranih ubojstava u periodu od 7 godina

Doživotna kazna zatvora za njemačku neonacistkinju

Doživotna kazna zatvora za njemačku neonacistkinju

Screenshot

Nakon petogodišnjeg sudskog procesa, jednog od najdužih u modernoj njemačkoj povijesti, njemačkoj državljanki Beate Zschäpe dosuđena je doživotna kazna zatvora nakon što je proglašena krivom za 10 rasno/etnički motiviranih ubojstava u periodu od 2000. do 2007. godine.

Naime, u sedmogodišnjem periodu, Zschäpe je postala odgovorna za smrt čak osam osoba turske nacionalnosti, jednog Grka te policajke. Navedena ubojstva izvršena su uz pomoć dvojice njezinih cimera, Uwea Mundlosa te Uwea Böhnhardta.

Zschäpe, Mundlos i Böhnhardt zajedno su oformili tako zvano Nacional-socijalističko podzemlje (NSU, eng. National Socijalist Underground), skupinu koja je po uzoru na eugeničku politiku Trećeg Reicha vršila etničko čiščenje putem napada na pripadnike/ce manjinskih skupina diljem Njemačke.

Postojanje navedene skupine utvrđeno je tek 2011. godine nakon što je neuspjela pljačke dovela do razotkrivanja nekih od njezinih članova/ica. U nastojanju da unište dokaze koji bi mogli upućivati na njihovo članstvo u NSU-u, Zschäpe, Mundlos i Böhnhardt u vlastitom su stanu podmetnuli eksploziv. U pokušaju uništenja stana Mundlos i Böhnhardt smrtno su stradali, nakon čega se Zschäpe svojevoljno predala policiji.

Duga otovo 500 stranica, optužnica koju je potpisao glavni federalni tužitelj Harald Range tereti Zschäpe za sudjelovanje u ubojstvima i bombaškim napadima koje je izvršavao NSU te poticanje na terorizam, kao i počinjenje paleža, osnivanje terorističke organizacije i pljačku.

Uz Zschäpe, nakon neuspjelog uništenja dokaza, razotkriveno je i privedeno još nekoliko članova NSU-a te su im dodijeljene zatvorske kazne u skladu s težinom počinjenog kaznenog djela:

–          Ralf Wohlleben, nekadašnji član NPD-a (National Democratic Party) osuđen je na 10 godina zatvora za pomoć pri izvršenju devet ubojstava

–          Carsten S, maloljetnik, osuđen je na tri godine u popravnom domu

–          André E osuđen je na dvije godine zatvora zbog sudjelovanja u radu neonacističke, terorističke skupine

–          Holger G osuđen je na tri godine zatvora nakon što je svoj rodni list i osobnu iskaznicu dao Uweu Mundlosu u nastojanju da ga zaštiti od policije