U fokusu

slučaj prisilne hospitalizacije i zadržavanja bez dijagnoze

‘Država će za ovaj slučaj morati odgovarati pred Europskim sudom za ljudska prava’

‘Država će za ovaj slučaj morati odgovarati pred Europskim sudom za ljudska prava’

Predsjednica udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka zatražila je u srijedu očitovanje Ministarstva zdravlja zbog 53-godišnje Osječanke Z. K. koja se trenutačno nalazi u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče bez postavljene liječničke dijagnoze.

Sarnavka je podsjetila da je Osječanka već 23. dan na psihijatriji bez dijagnoze, te da je prislino hospitalizirana nakon što je pljusnula sina. Osječanka je najprije bila u osječkoj bolnici iz koje je premještena u bolnicu Vrapče.

Predsjednica udruge B.a.B.e. istaknula je da se takvo to nije trebalo dogoditi, a zbog cijele situacije prozvala je i ministra zdravlja Rajka Ostojića.

“Jučer sam zvala njegovu glasnogovornicu i molila sam je da upozori ministra da je ona protiv svoje volje još uvijek u bolnici”, izjavila je Sarnavka dodavši kako je dobila odgovor da ministar Rajko Ostojić ‘sve drži pod kontrolom’, te da je ‘navečer saznala da je kontrola takva da njegova supruga vodi njezin slučaj’.

“Očito je da se gospođi Z.K. sada pokušava naći bilo kakva dijagnoza samo da se opravda ono što se dogodilo. To samo znači da ni naši liječnici, a ni ministar zdravlja, ne poznaju zakon”, zaključila je Sarnavka, koja je također istaknula kako će država, ukoliko domaći sudovi to ne riješe, morati odgovarati pred Europskim sudom za ljudska prava.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić potvrdio je da zna za slučaj 53-godišnje Osječanke rekavši kako je u tijeku inspekcijski nadzor Ministarstva zdravlja te da će se rezultati znati potkraj dana.

Osvrnuo se i na to da liječenje Osječanke u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče vodi njegova supruga.

“To naprosto ne mogu komentirati. Nikada nisam govorio o svojim pacijentima, znate i sami da se s takvim stvarima ne izlazi u javnost”, odgovorio je ministar zdravlja Rajko Ostojić.