U fokusu

milijuni slave na ulicama

Državni udar u Egiptu! Vojska svrgnula Morsija!

Državni udar u Egiptu! Vojska svrgnula Morsija!

Facebook

Ultimatum kojim je egipatska vojska zaprijetila islamističkom predsjedniku Mohamedu Morsiju istekao je u srijedu oko 17 sati. Od predsjednika se tražilo da ispoštuje volju građana i građanki i napusti vlast, no on je to odbio učiniti. Stoga, vojska ga je okupirala i priopćila mu kako više nije predsjednik Egipta.

Pozivajući se na predsjednički izvor, državni list Al-Ahram objavio je na svojim internetskim stranicama kako je vojska Mursiju u sedam sati navečer priopćila da više nije šef države.

U obraćanju javnosti, general Abdel Fattah al-Sisi obznanio je kako je vlast u Egiptu preuzeo predsjednik Ustavnog suda, a ulicama Kaira zavladalo je slavlje. Milijuni prosvjednika i prosvjednica su izašli na ulice proslaviti pobjedu.

Državu će do novih izbora voditi Ustavni sud, a prema riječima vojnih čelnika, uskoro će se održati i predsjednički i parlamentarni izbori.

Morsi, koji pripada vladajućem Muslimanskom bratstvu, navodno se nalazi u vojarni Republikanske garde okruženoj bodljikavom žicom, metalnim zaprekama i vojnicima, no vojni izvori opovrgavaju da je uhićen.

Podsjetimo, vojska je u ponedjeljak dala 48 sati islamističkom predsjedniku da udovolji zahtjevima građana i građanki, koji masovno danima poziva na njegov odlazak.