U fokusu

samo u hrvatskoj

Dubravka Hrabar, kandidatkinja za homofobkinju desetljeća, nova je dekanica Pravnog fakulteta

Dubravka Hrabar, kandidatkinja za homofobkinju desetljeća, nova je dekanica Pravnog fakulteta

Osoba koju je Zagreb Pride još 2011. godine nominirao za homofobkinju desetljeća – prof.dr.sc. Dubravka Hrabar – izabrana je za novu dekanicu Pravnog fakulteta u Zagrebu. Njezin mandat trajat će dvije godine.

Svoju nominaciju zaslužila je, između ostalog, kada je predvodila antikampanju za uvođenje Zakona o istospolnim zajednicama.

Dubravka Hrabar redovita je profesorica Pravnog fakulteta te nositeljica cijelog niza kolegija povezanih s obiteljskim pravom, a 2011. osnovala je i vodi i Sveučilišni interdisciplinarni specijalistički studij Prava djece.

{slika}

Profesorica Hrabar surađivala je s udrugom U ime obitelji te je Ustavnom sudu podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona, jedne od najvažnijih inicijativa ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić. 

Jedna od stručnjakinja koja je radila na spornom Obiteljskom zakonu aktualna je dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić, a njoj je Dubravka Hrabar bila mentorica i nadređena profesorica na Pravnom fakultetu. Prošle godine u srpnju Općinski sud u Zagrebu uvažio je tužbu zbog mobbinga koju je Milas Klarić podnijela protiv profesorice Hrabar. Prema sudskoj presudi, zagrebački Pravni fakultet mora, s kamatama, dječjoj pravobraniteljici platiti 200 tisuća kuna odštete zbog štete koju je trpjela kao žrtva mobbinga Dubravke Hrabar. Sud je ocijenio da fakultet, kao poslodavac obiju profesorica, nije spriječio zlostavljanje, a trebao je. Sukob je izbio nakon što je Milas Klarić, tada docentica na katedri, 2013. iz Ministarstva socijalne politike i mladih pozvana u radnu skupinu za izmjene Obiteljskog zakona, nakon čega ju je profesorica Hrabar izvrgnula uvredama na osnovi kojih je sud presudio da je psihički zlostavljala i ponižavala docenticu Milas Klarić u cilju ugrožavanja njezina ugleda, časti i ljudskog dostojanstva, pisao je ne tako davno tportal. Ta je presuda u konačnici ukinuta, kako je kasnije javio Jutarnji list.