U fokusu

Pomak u pravnoj regulaciji

Egipat traži strože kazne za genitalno sakaćenje žena

Egipat traži strože kazne za genitalno sakaćenje žena

Aktivistkinje i aktivisti za ženska prava pozdravili/e su odluku egipatske vlade za strože zatvorske kazne za genitalno sakaćenje žena (FGM), no istovremeno upozorili/e da bi zakon mogao ovu praksu učiniti još teže vidljivom u širem društvu.

Egipatski je kabinet u nedjelju dao zeleno svjetlo prijedlogu zakona kojeg još mora odobriti parlament kako bi postao zakon. Prijedlog zakona propisuje kazne do sedam godina zakona za ljude koji sudjeluju u genitalnom sakaćenju i do tri godine za one koji odvode žene i djevojčice kako bi ih podvrgnuli istome.

Zahtjev za većim kaznama došao je kao posljedica nedavne smrti 17-godišnje djevojke koja je umrla zbog komplikacija tijekom FGM operacije u privatnoj bolnici u provinciji Suez.

Egipatska inicijativa za osobna prava (EIPR), smještena u Kairu, pozdravila je ovaj prijedlog zakona, ali i upozorila da postoji mogućnost da neće ljude odvratiti od ove užasne prakse te da bi je mogao gurnuti još dublje u podzemlje.

Devet od deset djevojčica i žena između 15. i 49. godine u Egiptu su žrtve genitalnog sakaćenja, a oko 80 posto operacija izvode liječnici/ce, navodi se u podacima Ujedinjenih naroda. Iako UNFPA navodi kako je postotak djevojaka između 15. i 17. godine koje su izložene ovoj praksi pao na šest od deset njih od 2014. godine, stručnjaci/kinje upozoravaju kako velik problem ostaje nekažnjavanje medicinskog osoblja i drugih koji sudjeluju u genitalnom sakaćenju.

U siječnju 2015. godine, liječnik Raslan Fadl optužen je za ubojstvo u prvom suđenju za genitalno sakaćenje u slučaju smrti 13-godišnje djevojke. Iako je osuđen na više od dvije godine zatvora, svoju kaznu još uvijek ne služi.

“Mnogi još uvijek povezuju ideju časti s obrezivanjem žena, pa se zato ne radi toliko o pooštravanju zakona koliko o mijenjanju mentaliteta ljudi”, navodi Reda al-Danbouki iz egipatske skupine Women’s Centre for Guidance and Legal Awareness.