U fokusu

Parlament odbacio olakšan pristup pobačaju

Ekvador: Pobačaj u slučaju silovanja i dalje neće biti legalan

Ekvador: Pobačaj u slučaju silovanja i dalje neće biti legalan

Parlament u Ekvadoru odbio je prijedlog zakona po kojem bi pobačaj bio dozvoljen u slučaju silovanja.

Taj je prijedlog podijelio tradicionalno katoličku zemlju. Zagovornici/e zakona tvrde da je on nužan zbog sve većeg broja silovanja djevojaka i maloljetničkih trudnoća, dok protivnici tvrde, iz religijskih razloga, da to dovodi u rizik nevine živote. 

Zasad, u Ekvadoru je pobačaj dozvoljen samo u slučaju silovanja žene s mentalnim poteškoćama ili kad je život majke ugrožen. Takav zakon je na snazi od 1938. godine, a žene koje pobace suočene su i s kaznom zatvora do dvije godine. 

Ovom prijedlogu, koji bi dozvolio pobačaj i u slučaju abnormalnosti fetusa, falilo je pet glasova do 70, koliko ih je potrebno za prihvaćanje. 59 zastupnika/ica je glasalo protiv zakona, a šest ih je bilo suzdržanih. 

Zbog postojećih zabrana, žene i djevojke podvrgavaju se ilegalnim i nesigurnim pobačajima, koji dovode do zdravstvenih problema, pa čak i smrti. Prema statistici tamošnjeg ministarstva 15.6% smrti majka uzrokovano je tim zahvatima.  

U prosjeku, svakog dana rodi sedam djevojaka ispod 14 godina (dob koja je zakonski legalna u Ekvadoru), iliti oko 2500 djevojaka godišnje, prema podacima aktivističke grupe Fundación Desafío. A četvrtina djevojaka (koje su zatrudnjele) između 15 i 19 godina zatrudnjele su nakon silovanja. 

Uz to, 11 žena dnevno prijavi silovanje. “Djevojke i žene u zemlji, žrtve seksualnog nasilja, sustavno se muči, prisiljava ih se u majčinstvo i kad to ne žele”, kazala je zagovornica zakona  Ana Cristina Vera.

Prijedlogu se snažno opirala Katolička crkva, dok su ostali protivnici/e zakona zagovarali povećanje kazni silovateljima umjesto olakšavanja pristupa pobačaju. Zastupnik Pedro Curichumbi kazao je da olakšavanje abortusa će silovanje ‘pretvoriti u sport ili hobi’ potičući muškarce i dječake da nastave zlostavljati žene. 

Prijedlog za promjenu zakona odbijen je i 2013. godine.

Pobačaj u slučaju silovanja legaliziran je u mnogim Latino Američkim zemljama, dok su neke zemlje u potpunosti zabranile pobačaj – Honduras, Nikaragva i El Salvador.