U fokusu

Kažnjavanje korisnika prostitucije

Europa glasa o nordijskom modelu zakona o prostituciji

Europa glasa o nordijskom modelu zakona o prostituciji

Odbor za ženska prava i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta izglasao je izvješće koje preporučuje usvajanje ‘nordijskog modela’ zakona o prostituciji.

Izvješće je izložila Mary Honeyball, britanska zastupnica Laburističke stranke u Europskom parlamentu, a ono predlaže da se EU ugleda na švedski model zakona u prostituciji, kojim se, umjesto kažnjavanja seksualnih radnica, kažnjavaju njihov klijenti.

Model je nedavno izglasan u francuskom parlamentu, uvelike zahvaljujući ministrici za ženska prava, Najat Vallaud-Belkacem. Prema tome, osoba ‘uhvaćena’ kako plaća za spolni odnos bit će kažnjena s 1.500 eura za prvi prekršaj te s 3.000 eura bude li opet ‘uhvaćena’ za isto.

Članovi Odbora za ženska prava i rodnu ravnopravnost glasali su sa 14 glasova u korist nordijskog modela, dvoje ih je bilo protiv, a šest suzdržanih.

Izglasavanje ovog modela pokazuje jasan stav EU prema zakonima o prostituciji. Izvješće također može predloženo Europskom parlamentu na izglasavanje, što će se i održati na jednoj od plenarnih sjednica u Strasbourgu u veljači, najvjerojatnije 24.

Nordijski model pokazao se kao uspješan u zemljama Skandinavije, gdje je općenito visok stupanj rodne ravnopravnosti i poznavanja problema eksploatacije u prostituciji. Zakone su također podržale žrtve prostitucije i trgovanja ljudima unutar iste.

Komentirajući zakon, Honeyball je izjavila. “Ovo je fantastičan ishod koji će odigrati ključnu ulogu u promjeni odnosa prema prostituciji diljem Europe. Sada smo korak bliže pristupu koji prepoznaje fundamentalnu nepravdu u tome kada muškarac kupuje žensko tijelo.”

Većina žena koje se prostituiraju u Velikoj Britaniji su strankinje, mahom iz siromašnih zemalja i često žrtve trgovine ljudima. Umjesto da se i dalje pretvaramo da je kupovanje seksa nešto što se odvija između dviju suglasnih osoba, moramo sagledati prisilnu i izrabljivačku stranu globalne seksualne razmjene.

Činjenice da Francuska i Irska prebacuju fokus na muškarce koji kupuju seks, a Njemačka pomišlja svoj laissez-faire sistem upućuju da se stvari kreću u pravom smjeru prema nordijskom modelu. Nadam se da će Europski parlament pripomoći širenju ovakvih promjena.

Brendan Wynne, glasnogovornik organizacije Equality Now, također je podržao glasanje: “Kada donosimo zakone o prostituciji, važno je saslušati i žrtve trgovine ljudima i seksualne eksploatacije.”

Nordijski model kriminalizira svodništvo i bordele, a dekriminalizira pojedince/ke koji/e se bave prostitucijom te im pruža mogućnosti izlaza i podrške.

“Ovakav je model uspješan u zemljama s visokim stupnjem rodne ravnopravnosti poput Švedske, dok zemlje u kojima je prostitucija legalna – poput Njemačke ili Nizozemske – sve više shvaćaju da su pogriješili.”

 

Prevela i prilagodila Sara Sharifi 


{slika} Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije.