U fokusu

Presuda

Europski sud za ljudska prava: Rusija se ne suočava s problemom obiteljskog nasilja

Europski sud za ljudska prava: Rusija se ne suočava s problemom obiteljskog nasilja

Rusija nije uspjela zaštititi ženu od ponavljanja nasilja od strane njezina bivšeg partnera, zaključio je u utorak Europski sud za ljudska prava, kazavši kako je njezin slučaj pokazao kako se Moskva ne suočava s problemom obiteljskog nasilja.

Valeriyu Volodinu, koja sada koristi drugačije ime iz sigurnosnih razloga, bivši je partner napao, oteo i progonio nakon što ga je napustila 2015. godine i iselila iz zajedničkog doma u ruskom gradu Uljanovsku, priopćio je sud.

Policija nikada nije pokrenula kaznenu istragu o nasilju i prijetnjama koje im je prijavila od siječnja 2016. do ožujka 2018. godine, navodi se u priopćenju.

U jednoj od situacija, Volodina je bila prisiljena pobaciti nakon što ju je udario u lice i trbuh kada je bila trudna. U drugim incidentima, partner, kojeg je upoznala 2014. godine, izrezao joj je kočnice automobila i ukrao identifikacijske dokumente. Nakon što se preselila u Moskvu, otkrila je GPS tragač postavljen u torbu, a bivši partner, identificiran samo kao S., počeo ju je uhoditi i pokušao je izvući iz taksija.

Sud u Strasbourgu izjavio je da je ruska policija obavila razgovor s partnerom i obavila predistražne radnje, ali nije pokrenula formalni postupak protiv njega jer su smatrali da “nije počinjen zločin koji zahtijeva javni progon”.

Rusko zakonodavstvo ne definira i ne spominje nasilje u obitelji kao posebno kazneno djelo ili otežavajući element u drugim kaznenim djelima i ne postoji mehanizam za izricanje zabrane prilaska ili zaštite, kazao je sud.

“Ti nedostaci jasno su pokazali da su vlasti nerado priznavale ozbiljnost problema obiteljskog nasilja u Rusiji i njegov diskriminacijski učinak na žene”, navodi se u priopćenju suda.

Svake godine oko 14.000 žena biva ubijeno u Rusiji od strane muževa ili drugih rođaka, navodi se u izvješću Ujedinjenih naroda iz 2010. godine.

Policija je konačno pokrenula kaznenu istragu tek u ožujku 2018. godine, kada je njezin partner bez njenog pristanka objavljivao njene fotografije na društvenim mrežama.

Sud je kazao kako je odgovor Rusije bio “očigledno neadekvatan” i jednoglasno presudio da su postojala dva kršenja Europske konvencije o ljudskim pravima, jedan o zabrani diskriminacije, a drugi o zabrani nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja.

Rusko ministarstvo pravosuđa priopćilo je kako ima tri mjeseca da odluči hoće li se žaliti na odluku, ali da će proučiti nalaze suda.