U fokusu

Najveće u svijetu

Europsko istraživanje namijenjeno gej i biseksualnim muškarcima

Europsko istraživanje namijenjeno gej i biseksualnim muškarcima

Nedavno je otvoreno drugo izdanje EMIS istraživanja, internetskog upitnika o seksu, zdravlju i ljubavnim odnosima muškaraca u Europi koji imaju seks s drugim muškarcima. Ovo je drugo izdanje EMIS istraživanja koje je širom Europe provedeno 2010. godine. Tada su prikupljeni odgovori od preko 180 000 muškaraca, što je bilo najveće istraživanje namijenjeno gej i biseksualnim muškarcima provedeno na svijetu.

Istraživanje je namijenjeno muškarcima koji imaju seksualne odnose samuškarcima, muškarcima koje seksualno privlače muškarci, ili muškarcima koji misle da bi u budućnosti mogli imati seksualni odnos s muškarcima. Upitnik istražuje seksualni život i međusobne odnose, rizično ponašanje, kao i korištenje različitih zdravstvenih usluga. Sudjelovanje u istraživanju je potpuno dobrovoljno, a samo istraživanje je anonimno, sigurno i traje relativno kratko (ispunjavanje upitnika traje od 15 do 25 minuta).

Istraživanje provodi Sigma Research iz Ujedinjenog Kraljevstva, a odobrio ga je odbor za etiku London School of Hygiene & Tropical Medicine – University of London. Upitnik je razvijen u suradnji s međunarodnom grupom istraživača/ica i zdravstvenih radnika/ca zaposlenih u javno-zdravstvenim institucijama, sveučilištima i nevladinim organizacijama koje se bave HIV-om, zdravljem gej muškaraca i ljudskim pravima iz više od 40 europskih zemalja.

Istraživanje se financira iz Zdravstvenog programa Europske komisije za razdoblje 2014.- 2020. Namjera mu je pružiti podatke o seksualnom zdravlju gej i biseksualnih muškaraca te drugih pripadnika MSM populacije širom Europe. 

Pozivaju se svi gej i biseksualni muškarci, pa tako i oni iz cijele regije (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija…), da popune upitnik, jer će sudjelovanjem pomoći u oblikovanju zdravstvenih programa koji bolje zadovoljavaju njihove potrebe. Visoka stopa odaziva također će pomoći u pokazivanju vladama pojedinih zemalja da su HIV/AIDS i seksualno zdravlje još uvijek jako bitne teme. Ovo istraživanje će pomoći poboljšanju seksualnog života gej i biseksualnih muškaraca širom Europe, te smanjiti mogući rizik u seksualnom životu, kao i mogućnost novih slučajeva infekcije HIV-om.

Anketa će biti otvorena još dva tjedna, a upitnik možete pronaći na sljedećem linku.

Rezultati istraživanja će biti objavljeni čim rezultati postanu dostupni sredinom 2018. godine.