U fokusu

Nakon peticije

Facebook će dozvoliti fotografije mastektomija

Facebook će dozvoliti fotografije mastektomija

Jedna od oboljelih od raka dojke u New Yorku pokrenula je peticiju protiv društvenih mreža koje su cenzurirale fotografije žena, ali i muškaraca koji su prošli postupak bilo uklanjanja grudi ili neko drugo medicinsko odstranjivanje. 

Facebook se sada izjašnjava kako će omogućiti slike mastektomije na svojim stranicama, no taj je odgovor došao tek nakon što su četiri hrabre žene s četvrtim stadijem raka dojke, pokrenule peticiju.

U peticiji Scorchy Barrington naglašava da je Facebook uklanjao fotografije preživjelih mladih žena iz SCAR projekta na njihovoj Facebook stranici te zabranio njezinom osnivaču, fotografu Davidu Jayu aktivnost na 30 dana. A sve zbog “kršenja pravila korištenja”.

Misija SCAR projekta upravo je podizanje svijesti o raku dojke te tako pomoći djevojkama “vidjeti svoje ožiljke, lica, figure i iskustva kroz novi, pošteni i naposljetku osnažujući objektiv,”   ističe David.

“Uklanjanjem fotografija, Facebook šalje poruku da našu borbu s ovom bolešću treba držati u mraku”, napisala je potom Barrington.

Iz Facebooka su potom poručili:

“Dugo smo dozvoljavali fotografije mastektomije da se dijele na Facebooku, kao i obrazovne i znanstvene fotografije ljudskog tijela i fotografije žena dojenja. Mi smo pregledavali fotografije i potom ih uklonili nakon što su nas o tome izvijestile osobe koji vide slike u svojim News Feedovima. Povremeno, možemo ukloniti fotografiju koja prikazuje mastekktomijske ožiljke bilo zabunom, jer naši timovi pregledavaju milijune sadržaja dnevno, ili zato što je fotografija prekršila uvjete iz nekih drugih razloga.”

Dalje dodaju: “fotografija s potpuno izloženim grudima, osobito ako su nepromijenjene operacijom, krši uvjete Facebooka. Te politike temelje se na istim standardima koji se primjenjuju na televiziji i tiskanim medijima, a koji uređuju web stranice sa značajnim brojem mladih ljudi.”

“Nakon što su tisuće ljudi potpisali peticiju Change.org, iz Facebook politike javili su da se zalažu za raščišćavanje bilo unutarnje ili vanjske konfuzije u vezi slike mastektomije te pojasnili svoju politiku”, napisala je Barrington. “Od sada, ove moćne vizualne oporuke o  stvarnom utjecaju raka dojke i snaga preživjelih  bit će dobrodošle na Facebooku, kao što bi trebale biti.”

“Mi želimo da svijet zna kako rak dojke nije ružičasta vrpca – to je traumatično, to mijenja život i to hitno treba lijek,” zaključila je.