U fokusu

'feminizam u praksi'

Feministička karavana stigla u Zagreb!

Feministička karavana stigla u Zagreb!

Marino Čajdo

Feministička karavana stigla je prošlog četvrtka u Zagreb, a u petak je ispred zagrebačkog HNK-a održala prosvjednu akciju s ciljem podsjećanja na tragičnu smrt preko tisuću sto osoba u tvornici tekstila Rana Plaza u Bangladešu prije dvije godine. Istog dana slični su se prosvjedi održali diljem svijeta pod zajedničkom parolom – ‘Nećemo biti robinje kapitalizmu’. Kako bi pojasnile da stvarnost za radnice nije laka ni u Hrvatskoj, a ni regiji, prosvjednice su se posebno osvrnule na borbu za plaćen rad, ali i dostojanstven život radnica Kamenskog i radnica tuzlanske tvornice Dita.

Feministička karavana krenula je 6. ožujka iz Kurdistana, na samoj granici sa Sirijom, priča nam Clara Carbunar, voditeljica karavane, a završnu postaju imat će u Lisabonu 17. listopada na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva.

Osnovna ideja Feminističke karavane povezivanje je feministkinja diljem Europe kako bi se zajedničkim snagama uspješnije odruple prijetnjama koje predstavljaju kapitalizam i patrijarhat, dodaje Clara Carbunar. “Želimo upoznati žene iz različitih krajeva svijeta kako bismo razumjeli njihove priče, želimo se povezati da budemo uspješnije u borbi protiv različitih vrsta nasilja i siromaštva, želimo iskusiti kako je ženama na drugim mjestima i prenijeti poruku o važnosti samoorganiziranja”, kaže Carbunar. “Naša je Karavana iz tih razloga sačinjena od žena iz različitih država, neke se priključuju s nama na dio puta, neke ostaju do kraja, neke nam pomažu u organizaciji akcija u njihovim državama; ovo je feminizam u praksi”, zaključuje Carbunar.

S karavanom putuje i Myriam Fougere, redateljica filma o lezbijskom pokretu u Kanadi i SAD-u od 70ih do 90ih – Lesbiana, kojeg smo imale priliku gledati na VoxFeminae festivalu.

“Video je jak medij – vidiš stvari koje naprosto ne možeš uočiti dok ih radiš, stoga sve što snimam snimam jednim dijelom za publiku, za ljude koji nisu ovdje da znaju što je to što smo radile, da se ovo sve po nečemu pamti”, kaže Myriam Fougere. “Drugim dijelom snimam sve ovo i za nas, da se možemo prisjetiti atmosfere, mjesta na kojima smo bile i akcija koje smo izvele”, dodaje. “Zanima me ženska i lezbijska kultura i načini na koje se manifestira u svijetu, a kada putujem s Karavanom stalno učim kako se povezati sa ženama diljem svijeta”, zaključuje Fougere.

Uz prosvjednu akciju koja je održana proteklog petka, Feministička karavana održat će u utorak, 28. travnja, u 18 sati u Mediki (Pierottijeva 11) radionicu – Theatre of the Oppressed.

Radionica će biti u trajanju od tri do maksimalno četiri sata. Za samu radionicu nije se potrebno prijaviti.

Više o samoj radionici možete pročitati ovdje.