U fokusu

Diskriminacija u filmskoj industriji

Film kenijske redateljice zabranjen jer ‘promovira lezbijstvo’

Film kenijske redateljice zabranjen jer ‘promovira lezbijstvo’

Kenijska redateljica filma koji je zabranjen u njenoj rodnoj zemlji jer se bavi temom ljubavne priče između dvije žene pokrenula je tužbu tražeći da se zabrana ukine kako bi se film mogao natjecati za Oscara.

Film Rafiki, što na svahiliju znači prijatelj, premijerno je prikazan je filmskom festivalu u Cannesu, a ujedno je i prvi kenijski film koji je prikazan na tom festivalu. Snimljen je prema nagrađivanoj kratkoj priči “Jambula Tree“, spisateljice Monice Arac de Nyeko iz Ugande.

Kako bi mogao biti svrstan u kategoriju najboljeg stranog filma na Oscarima iduće godine, najprije mora biti prikazan u Keniji. Međutim, ova ga je afrička zemlja zabranila u travnju ove godine jer “promovira lezbijstvo”. Rok za prikazivanje u Keniji je 30. rujna ove godine.

Redateljica Wanuri Kahiu pokrenula je tužbu protiv voditelja Kenya Film Classification Board, Ezekiela Mutua, i kenijskog državnog odvjetnika.

Kenya Film Classification Board, koji mora provjeriti filmsku skriptu prije nego što započne snimanje, nametnula je zabranu, rekavši na Twitteru: “Svatko kome se nađe u vlasništvu smatrat će se prekršiteljem zakona”. Potonje se odnosi na zakon iz vremena kolonijalizma pod kojim su istospolni spolni odnosi kažnjivi s 14 godina zatvorske kazne.

Zabrana je predstavljala preokret od strane Odbora, jer je Mutua prethodno hvalio film kao “priču o stvarnosti našeg vremena”. Tri godine ranije, Odbor je zabranio erotski film “Pedeset nijansi sive”.

Homoseksualnost predstavlja tabu diljem Afrike, a LGBT osobe se suočavaju s diskriminacijom ili progonom. U posljednjih nekoliko godina, međutim, LGBT aktivisti i aktivistkinje postaju sve glasniji u borbi za svoja prava.

Ranije ove godine, kenijski su filmski umjetnici/ce tražili od vlasti da revidira zakon iz 1960-ih koji nameće restrikcije za koje kažu da guše njihovu industriju. Zakon, koji datira neposredno prije nego što je Kenija stekla neovisnost od Britanije 1963. godine, dopušta vladi da “kontrolira izradu i izložbu” audiovizualnog materijala, uključujući filmove.

Kenijska filmska industrija narasla je na 2 milijarde dolara u 2016. godini, od 600 milijuna dolara 2007. godine, navodi se u studiji Kenijske filmske komisije.