U fokusu

analiza 50 najuspješnijih blockbustera u prošloj godini

Filmovi koji su prošli Bechdelov test u 2013. zaradili su više

Filmovi koji su prošli Bechdelov test u 2013. zaradili su više

Svima je sasvim jasno da popularni Hollywoodski filmovi ne kotiraju dobro kada je riječ o portretiranju žena. Najčešće, čak i u slučaju kada nije prikazana kao muškarčev trofej, jedini smisao života žene jest potraga za tim istim muškarcem. To je loša navika filmske industrije koja nekako uspijeva opstati unatoč činjenici da su žene (koje, jel, čine polovicu čovječanstva) u jednakoj mjeri intelektualne i kompleksne individue kao i muškarci.

Ipak, ako u obzir uzmemo 2013. godinu, mogli/e bismo ustanoviti da se vladavini bljutavih ženskih uloga napokon nazire kraj. Nedavna analiza koja je obuhvatila pedeset najuspješnijih blockbustera u prošloj godini otkriva da su filmovi u kojima žene imaju bitnije i smislenije uloge u globalu zaradili više nego oni koji bi odgovarali opisu maskuliziranijih.

Ova je analiza filmove podvrgla Bechdelovom testu. Test zapravo, najjednostavnije rečeno, utvrđuje postoje li u određenom filmu dva ili više ženskih likova koji razgovaraju o temi koja nisu muškarci. Popularni filmovi u 2013. godini koji su prošli test su: Igre gladi: Plamen, Čovjek od čelika i Elysium. Među filmovima koji su pali na testu su Hobit: Smaugova pustoš te Bitka za Pacifik, prenosi The Escapist.

Bitno je naglasiti da i filmove koji su prošli i one koji nisu treba podijeliti na dvije razine ovisno o tome u kojoj su mjeri bili uspješni, odnosno, neuspješni. Primjerice, Thor: Svijet tame i Iron Man 3 su jedva prošli. Poseban slučaj je i film Gravitacija, budući da su u cijelom filmu samo dvije uloge, ali je fokus na ženskoj ulozi. Sveukupno, filmovi koji su prošli Bechdelov test zaradili su 4,22 milijarde dolara.

Usporedbe radi, oni koji nisu prošli test zaradili su 2,66 milijarde dolara.

Test, naravno, nije savršen. Na primjer, film Bitka za Pacifik je tehnički pao na testu, ali ima jednu od najzanimljivijih ženskih uloga u akcijskim filmovima u posljednjih nekoliko godina. Isto tako, u film Hobit: Smaugova pustoš je uveden sasvim nov ženski lik, bez kojeg bi u filmu dominirali isključivo patuljci.

Bez obzira na sve navedeno, rezultati su zaista zanimljivi te ćemo nestrpljivo čekati hoće li rezultati 2014. godine biti na tragu prošlogodišnjih.

 

Prevela i prilagodila Ivana Živković