U fokusu

Aktivisti_kinje izborili promjenu zakona

Finska će djeca odmah po rođenju moći imati dvije majke

Finska će djeca odmah po rođenju moći imati dvije majke

Libela

Finski parlament prihvatio je u srijedu građansku inicijativu za promjenu zakona, te će uskoro djeca odmah po rođenju moći pravno imati dvije majke.

Ovime je izmijenjen i dopunjen Zakon o majčinstvu koji će se primjenjivati na istospolna partnerstva u slučaju podvrgavanja jedne od partnerica medicinski potpomognutoj oplodnji.

Prema važećem zakonu, partnerica majke koja je rodila mora zakonski usvojiti dijete kako bi dobila roditeljska prava.

Iz inicijative tvrde da je, prema zakonu koji je trenutno na snazi, procedura priznavanja roditeljskih prava dugotrajna, skupa i ponižavajuća za majku koja nije rodila.

Inicijativu je podržalo 122 zastupnika_ca, s 42 glasa protiv. Kršćanski demokrati jednoglasno su se protivili promjeni zakona. Očekuje se da će novi zakon stupiti na snagu u proljeće 2019.

Istospolni brakovi konačno su legalizirani 1. ožujka 2017. nakon pritisaka građanskih inicijativa.

Finci su dugo čekali na bračnu jednakost, a prvi su brakovi sklopljeni nekoliko godina nakon što je finski parlament prihvatio prijedlog 2014. godine, zbog složenosti zakonodavnih procesa i protivljenja konzervativnih stranaka.

Naime, zakon koji je nastao iz peticije građanske inicijative koju je potpisalo preko 167 tisuća glasača, imala je i konkurentsku inicijativu kojom su protivnici bračne jednakosti skupili više od 50 tisuća potpisa potrebnih za raspravu u parlamentu.

U parlamentu je 120 zastupnika_ca bilo za, a 48 protiv.

Finska je vlada kasnije odlučila zadržati zakon koji obvezuje sterilizaciju trans osoba koje žele promijeniti rodni marker u osobnim dokumentima. Unatoč naporima trans aktivista, finska se vlada odlučila oglušiti na preporuke Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

Vijeće je prethodno preporučilo izmjenu zakona koji zahtijeva sterilizaciju prije promjene rodnog markera i pripisivanje transrodnim osobama dijagnoze “transseksualizma”.

Danska i Švedska su ranije imale slične uvjete za priznavanje roda, ali su ih nedavno uklonili iz zakonodavstva i prakse.